'Fiyat destek değil, köstek'
Kurbanlık baskül fiyatlarının yetersiz olduğunu belirten bakıcılar, 'Kurbanlık sayısı az. Bununla birlikte baskül fiyatı yetersiz. Maliyetler artıyor ama fiyat artmıyor' dediler.
Kurban bayramı öncesi hayvan bakıcılar baskül fiyatından memnun değil. Fiyatların yeterli olmadığını belirten bakıcılar, “Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Çoban, yem ve diğer giderleri alacağımız para ile karşılamamız mümkün değil” dediler. Bu yıl kurbanlık hayvan sayısın az olduğunu belirten bakıcılar, vatandaşın kurban alımını ise son güne bıraktığını söylediler.
“BASKÜL FİYATI DÜŞÜK”
Üretici Zeki Tokay, geçtiğimiz günlerde açıklanan kurbanlık baskül fiyatlarından pek memnun olmadıklarını belirterek, genel olarak piyasada kurbanlık sayısının az olduğunu gördüğünü söyledi. Tokay, vatandaşın elini çabuk tutması gerektiğini belirtti. Kurban Bayramı'na giderek yaklaştığımız bu günlerde Bostanpazarı'ndaki Hacıoğlu kurban ve adak satış yerinde konuştuğumuz üretici Zeki Tokay, kurbanlık satışlarından oldukça mutsuz görünürken, baskül fiyatlarının yetersiz olduğunu, üreticiye destek olmadığını belirtti. Kurbanlıkların yetiştirme safhasındaki maliyetlere işaret eden Tokay; “Burada maliyeti üzerinden kurbanlık satıyoruz. Pek kazancımız olmuyor. Yani baskül fiyatlarının yeterli olacağını düşünmüyorum. 55 Lira bir torba yem 20 Lira bir balya yonca, birde bunun çoban masrafı var. 12,75 baskül fiyatı. Ben bunun üreticiye destek değil köstek olduğunu düşünüyorum. Bu böyle iyi değil ama ne yapacaksınız, yinede bu mesleği sürdürmek zorundayız. Başka bir mesleğimiz yok. Kısacası satışlardan memnun değiliz” dedi.
“VATANDAŞ DİKKATLİ OLMALI”
Satışların son 1-2 gün yoğun olmasını beklediğini belirten üretici Tokay, vatandaşın kurbanlık seçerken dikkatli olmasını belirterek; “Bakın mesela Kurban'a 1 hafta kaldı, daha belki 10 tane kuzu satmamışızdır. Ben son 1-2 gün satışların artacağını düşünüyorum. Vatandaşın şimdiden alıp balkonda bakacak hali yok, doğal olarak son gün alacaktır. Ayrıca vatandaşımıza şunu belirtmek istiyorum. biz burada ayrıca kesimde yapıyoruz, dini kurallara uygun hijyenik bir şekilde kesim yapıyoruz ve kurban seçerken en az 7-8 aylık veya yaşını geçmiş olması gerekiyor buna dikkat etsinler. Çok küçük kuzu kesilmez en az annesinin boylarında olması lazım. Eti yerinde olsun, kör, topal olmasın vatandaş bunlara dikkat etsin. Ayrıca bu sene kurbanlık biraz kıt gözüküyor, vatandaşların elini biraz çabuk tutması lazım diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.