“Faizlerin yükselmesi kâbustur”

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, “Türkiye’de finansal kesim açısından faizlerin yükselmesi kâbustur” dedi.

“Faizlerin yükselmesi k&acircbustur”
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 
 
 
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi Parkı eylemleri dolayısıyla sürekli dile getirdiği “Faiz Lobisi” konusunda açıklamalarda bulundu.  Finans dünyası açısından faizlerin yüksek olmasının iyi bir şey olmadığını ve finansal sektörün faizlerin yükselmesi karşısında bir çok açıdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Sadi Uzunoğlu, “Birincisi ellerinde çok ciddi bir kağıt stoku var. Dolayısıyla burada sadece ihalede alacakları bir kaç kağıt için faiz yükselişini istemez. Çünkü faizlerin yükselmesi varlık fiyatlarını düşürür. İkincisi faizlerin yükselmesi teminat sistemini çökertir. Teminatların değeri de düşmüş olur. Bu da bankaların ek teminat istemesine ve kredi risklerinin artmasına yol açar. Üçüncüsü faizlerin yükselmesi özellikle vade riski nedeniyle öncelikle net faiz marjını düşürür. Hangi açıdan bakılırsa bakılsın finans çevreleri, elinde hisse senedi, tahvil-bono olanlar hiç bir şekilde bunların değerinin düşmesini istemezler” dedi.
“DAR ANALİZ YAPMAYALIM”
Bu durumdan bir tek yurt dışında dövizi olan veya yabancı bir fonun yararlı çıkabileceğini vurgulayan Uzunoğlu, şöyle devam etti.“Türkiye’ye bu fırsattan yararlanayım diye getirerek yüksek fiyattan dövizini bozdurur ve düşük fiyattan bono alır. Bir tek bunların işine yarar. Bunun dışında Türkiye’de finansal kesim açısından faizlerin yükselmesi kabustur. Bu kadar dar bir analiz yaparsak yanlış olur.”
Kurdaki yükselişin son dönemde yaşanan olaylardan önce yükselmeye başladığını ve kurdaki yükselişin tek başına bu olaylarla bağlantılı olmadığını anlatan Uzunoğlu, “Faizin düşürülmesi yabancılara kar realizasyonu fırsatı verildi ve dolayısıyla yabancılar kar realizasyonu yapıp çıktı” dedi.
Türkiye’nin krize girmesini kimsenin istemeyeceğini söyleyen Uzunoğlu, “Türkiye’nin krize girmesini ne Avrupalı ne ABD’li ister. Türkiye’nin krize girmesini isteyen parayla dolaşan çevredir. Uluslararası dış politikada tavrın belli, hatta herkesten daha şahiniz. Böyle bir ortamda niye Türkiye’nin istikrarsızlaşması istensin ki” değerlendirmesini yaptı. Gezi Parkı’nda olan olayları sadece faiz lobisine bağlamanın sığ bir bakış açısı olacağını düşünen Uzunoğlu, olaya sosyolojik açıdan bakılması gerektiğini ve oradaki gençlerin bir bölümünün apolitik olduğunu kaydetti.