'F klavyeyi neden yaygınlaştıramadık?'

İntersteno-Türk'ün raporundan F klavye 'Ülkemizde bilgisayarların bilinçsiz kullanılmasının ve on parmakla kullanım yönteminin yaygınlaşmamasının baş etkeni, bilgisayarlarda Türk dilinin özelliklerine ve Türk standardına uymayan klavyelerin sorumsuzca yayılması'

'F klavyeyi neden yaygınlaştıramadık?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

F klavyenin kullanımına ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelge doğrultusunda, kamu kurumlarınca alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların "F klavye"li olması, kullanımda olanların da 2017 sonuna kadar dönüştürülmesi sağlanacak.

AA muhabirinin, Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Grubu Başkanlığından (İntersteno-Türk) edindiği bilgiye göre, on parmakla klavyeye bakmadan yazma yönteminin bilgisayar kullanımında yaygınlaşmaması, özellikle yazı işlerinde zaman ve emek israfına yol açıyor.Bir sayfalık raporun bir, iki parmakla klavyeye bakılarak yazılmasıyla, klavyeye bakmadan yazılması arasında neredeyse 5 kat verim farkı oluşuyor.

İthalat rejiminin etkisiİntersteno-Türk’ün F klavye verimliliğiyle ilgili hazırladığı rapora göre, Türkiye’de on parmakla klavye kullanımının yaygınlaşmamasının temel nedeni, standarda uymayan klavyelerin yaygınlaşması. Kuralsız ithalat rejiminin F klavyenin kullanılmasına da engel olduğu ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:"Ülkemizde bilgisayarların bilinçsiz kullanılmasının ve on parmakla kullanım yönteminin yaygınlaşmamasının baş etkeni, bilgisayarlarda Türk dilinin özelliklerine ve Türk standardına uymayan klavyelerin sorumsuzca yayılması. Gümrük kanunları, mekanik, elektrikli ve elektronik daktilo klavyelerinin Standart Türk Kodu'na uymasını zorunlu kıldığı halde, bilgisayar klavyeleri bu hükümden muafmış gibi (yorum hatalarıyla) mevzuat ihlal edilmektedir."

Raporda, Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla yazma yöntemi için çok verimli bir standart Türk klavyesi resmen var olduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce belirlenmiş klavyeyi dünya standardı zanneden kullanıcıların da bu konuda çok bilinçsiz olduğu ve bunun bilgisayar kullanımındaki verimsizliği etkilediği vurgulandı.

Raporda, klavyelerin oluşturulmasında dünya standardı olmadığı vurgulanarak, Türkçe’deki bazı harflerin diğer dillerde bulunmadığına dikkat çekildi.

F KLAVYE HİKAYESİ

F klavyenin mucidi olarak bilinen İhsan Sıtkı Yener’in 1946 yılında öğretmenliği sırasında Türk diline uygun daktilo geliştirme çalışmaları, 20 Ekim 1955'te, önce "Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi" tarafından, ardından "Devlet Malzeme Ofisi" ve "Türk Standartları Enstitüsü" tarafından kabul edildi.

Klavye, sadece mekanik, elektrikli ve elektronik daktilolar için değil, bilgisayarlar için de "TS 2117-UDK 681.6.065" kodu ve "İki elle kullanılan alfa numerik klavyelerin temel düzeni" başlığıyla tescil edildi, Gümrükler Kanununa da standarda uymayan klavyelerin ithalini yasaklayan madde eklendi.