EV HANIMLARI EN ÇOK OMUZLARINI SAKATLIYOR

Omuz sakatlıkları yaşam koşullarının değişmesiyle günümüz de oldukça sık rastlanan problemlerden birisi haline gelmiştir. Her on kişiden birinde görülen omuz sakatlanmaları, özellikle ileri yaş grubundaki bayanlarda ve ev hanımlarında daha sık görülüyor.

EV HANIMLARI EN ÇOK OMUZLARINI SAKATLIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Omuz sakatlıkları yaşam koşullarının değişmesiyle günümüz de oldukça sık rastlanan problemlerden birisi haline gelmiştir. Her on kişiden birinde görülen omuz sakatlanmaları, özellikle ileri yaş grubundaki bayanlarda ve ev hanımlarında daha sık görülüyor. Universal Kadıköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sedat Kaba, "Halı silkelemek, ağır çanta taşımak, örgü örmek gibi aktiviteler omuz problemlerine zemin hazırlar." diyor.

Omuz problemlerinin aynı zamanda meslek hastalığı olarak da nitelendirilebilir. Ev hanımları gibi, şoförler, boyacılar marangozlar vb. kişilerin işlerine devam etmesi tabloyu daha da kötüleştirebilir.

Omuz vücudun en hareketli eklemidir. Hareket kabiliyeti fazla bir eklem olmasının yanında kolun, ön kolun ve elin de ağırlığını taşır. Bu yüzden günlük yaşam aktiviteleri sırasında yaralanmalara en fazla maruz kalan eklemdir. Aşırı kullanım, spor aktiviteleri, baş üstü aktiviteler, travma (omuz üzerine düşme) omuz yaralanmalarında önemli rol oynar. Omuzdan kola doğru yayılan ağrı ilk belirtilerdendir. Özellikle baş üstü aktivitelerdeki ağrı, sıkışma sendromunun işaretlerindendir. Ağrıya bağlı olarak da hareket kısıtlılığı meydana gelir. Ayrıca ödem ve inflamasyon, problemi daha da arttırır. Yapılan fizik muayene X-Ray, MR gibi görüntüleme yöntemleri, teşhisin konulmasını sağlar. Konulan teşhisten sonra eğer cerrahi operasyon düşünülmüyorsa fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri omuz problemlerini tedavi eder.

Donuk omuz, omuz çıkması (travmaya bağlı), omuz-el sendromu, tekrarlayan omuz çıkığı, kırıklar, duruş pozisyonunun yanlış olması vb. sorunlar en sık karşılaşılan omuz sakatlıkları arasında yer alıyor.

Soğuk paket, tens, enterferans akım gibi uygulamalar ödem ve ağrının giderilmesinde çok etkilidir. Ayrıca CPM (devamlı pasif hareket) cihazı ile hem ameliyat öncesi hem ameliyat sonrası dönemde hareket açıklığının arttırılması konusunda oldukça etkilidir. Hastanın ağrı sınırı baz alınarak hareket yapıldığı için, kişi çok fazla ağrı hissetmiyor, böylece omuz hareket açıklığı artırılmış oluyor. Hareket kısıtlılığı kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkiler. Fizyoterapist gözetiminde yapılan omuz egzersiz programı (germe, kuvvetlendirme, hareket açıklığını arttırma egzersizleri) hareket limitasyonunu önemli ölçüde azaltır. Bu egzersizler ortalama 6 ay boyunca düzenli bir şekilde yapıldığı zaman anlamlı bir sonuç çıkıyor.

Ev Hanımları için Omuz Sakatlıklarını Önleyici Tavsiyeler

*Üst raflara uzanmayınız. (Merdiven veya tabure kullanınız.)

*Halı silkelemeyiniz.

*Kol çantalarını hafifletiniz. (Sürekli aynı tarafta çanta taşımayınız.)

*Çok ağrılı durumlarda omuz eklemini rahatlatmak için uzman hekiminiz ve fizyoterapistinizin önerisi ile omuz askısı kullanılabilir.

*El, dirsek, boyun ve omuz kaslarını kuvvetlendiriniz.

*Duruş pozisyonunu düzeltiniz, dik durunuz.

*Çok ağır objeleri taşımayınız. (Taşımak için tekerlekli çantaları tercih ediniz.)

*Islak zeminlerde daha dikkatli olunuz. (Banyo ve tuvaletlerde düşmeyi önleyici paspaslar kullanınız.)

*Kemik yapısını güçlendirici beslenmeye önem veriniz.