Erken'den Güzel Haberler
S.S Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy - Koop) Edirne Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erken, süt fiyatları hakkında bilgiler verdi.
S.S Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy - Koop) Edirne Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erken, süt fiyatları hakkında bilgiler verdi.
Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, 15 Ağustos 2011 tarihinde, Türkiye genelindeki ulusal ve yerel süt firmalarının genel müdürlerinin katılımıyla, Edirne'de yapılması planlanan toplantının, bakanlık tarafından davet gelmesi üzerine Ankara'da yapıldığını söyledi.
Ahmet Erken, Ankara'da gerçekleşen toplantıda, son zamanlarda hububat ve yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı mağdur olan üreticilerin mağduriyetini gidermek amacıyla dört aylık süt fiyatlarının değerlendirilmesini yaptıklarını bildirdi.
Erken, konuyla ilgili, "Sonuç olarak Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Burdur ve Süt Üretici Birlikleri Merkez Birliği yöneticileriyle beraber Ankara'da Tarım Bakanlığı nezdinden Destekleme Daire Başkanı Muhittin İyimaya'nın başkanlığını yaptığı toplantıda, dört aylık fiyat 74 Kuruş olarak tespit edildi ve somut karara bağlandı. Yani, 64 Kuruş olan sütümüz 1 Eylül'den itibaren 74 Kuruş olarak müstahsilin eline geçmek şartıyla belirlendi." dedi.
SÜT DESTEK İCMALLERİ ASKIYA ÇIKTI
Edirne Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erken, aynı zamanda yıl içinde inek sütüne her üç ayda devlet desteği olarak, bakanlığın belirlediği tebliğle verilen, ikinci üçüncü aylık süt desteklerinin de 6 Kuruş olarak icmalleri askıya çıktığının altını çizdi.
Erken, "2011 yılı 2'nci üç aylık süt desteklemeleri de; Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan birliğimizin pazarladığı süt miktarı, 30 bin 528 ton 743 kg.; Destekleme dağıtılan toplam litre, 22.434.055,031 Litre; net ödenen destek tutarı, 1.325.579,59 TL.; Damızlık Birliği toplam litre de 8.094.687,97 Litredir. Toplam 9 bölge kooperatife 119 ödeme yapılmıştır. Paraların bakanlık tarafından hesaplara aktarılmasını bekliyoruz, üreticimize bayrama kadar ödenmesi için girişimlerimiz var. Bayrama kadar ödenmesini umut ediyoruz." dedi.
SÜT TOZU İTHAL EDİLMEYECEK
Ahmet Erken, açıklamasında, ayrıca Ankara'da bakanlık düzeyinde yapılan toplantıda yöresel sorunları da tek tek ilettiklerini ve sütün kalitesinin düşmesini tetikleyen unsurları görüştüklerini de vurguladı. Erken, Bakanlık yetkililerin, süt tozunun ithal edilmeyeceğini, özellikle geçen yıl 25 bin ton tereyağının ithal edildiğini ve bundan sonra Türkiye'ye girmemesi için önlem alındığı ifade edildiğinin altını çizdi.
BAKANLIK, YERLİ ÜRETİME ÖNEM VERECEK
Erken konuyla ilgili şunları kaydetti: "Bakanlık yetkilileri, bizlere süt tozunun ithal edilmeyeceğini, özellikle geçen yıl 25 bin ton tereyağının ithal edildiğini ve bundan sonra Türkiye'ye girmemesi için önlem alındığını belirttiler. Aynı zamanda 32 litreye tekabül eden protein enerjisi olan mamulün de artık, sıfır gümrüksüz Türkiye'ye girmemesi için önlemler alınacağı, hayvancılığı daha çok önem verileceği, kırmızı et ve canlı hayvan ithalinin durdurularak yerli üretimin artırılacağı, ithalatın hayvancılığa destek verilerek önünün kesileceği belirtildi. Biz de bunları sıkıntılar olarak dile getirdik. Güzel bir diyalog içinde geçen toplantıda sütlerin özellikle çiğ sütün örgütler tarafından yapılması onayı çıktı. Yeni açılacak mecliste birinci gündem maddesi olarak görüşülmesinin sağlanacağını ifade ettiler.
Üreticimize gerekli bilgimizi verdik. Üreticimizin mağduriyetini giderecek katkılar vermeye ve çalışmalarda bulunmaya çalışıyoruz.
Özellikle sanayiye giden yüzde 73'üne varan sütün Trakya, Güney Marmara ve Ege'den gittiği ifade edildi. Bu da bölgemizde sütün ne kadar kaliteli ve insan sağlığına faydalı olarak sanayide işlendiğinin göstergesidir. Fatura ve icmallerle de bunu kanıtlamış oluyoruz. Bakanlık da bize değer veriyor, sütün fiyatı belirlenmesi için yapılan toplantılara çağırıyor."