'Envanteri bilmiyoruz'
Ceviz envanterini net bilmediklerini belirten Vali Hasan Duruer, "Öncelikle ağaç, çeşit, ekili alanlar konusunda envanter çıkarmalıyız ve planı buna göre yapmalıyız" dedi.
21-29 Bin dönüm arasında bir alanda Ceviz ekimi olduğunu ancak yeterli ürünün alınmadığını belirten Vali Hasan Duruer, “önceliğimiz envanter çıkarılması olacaktır” dedi. Ceviz ekim alanlarının çokluğuna rağmen istenilen düzeyde verim alınamaması üzerine konuyu masa yatıran ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerini Edirne’ye davet eden Vali Hasan Duruer, böylesine önemli bir konuda acil önlemler alınması gerektiğini söyledi.
15 MADDE BELİRLENDİ
Ceviz ekimi ve ürün alımında yaşanan sorunları mercek altına alan Tarım İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü sorunları içeren 15 maddelik bir rapor hazırladı. Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Fidanlık Daire Başkanı Fahrettin Ay, Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi, Tarım İl Müdürü Orhan Sarı,nın katıldığı toplantıda Köy muhtarları ve Ceviz yetiştiricileri de sorunları anlattı. Envanter çıkarılması, fidan destekleri, desteklemelerin erken ödenmesi, meyve bahçelerine destek verilmesi, su sorunu, enerji, köy tüzel kişiliğine verilen alanların gerçek kişilere devri gibi konuların ele alındığı toplantıda konuşan Vali Hasan Duruer, öncelikle envanter çıkarılması gerektiğini söyledi.
ARALIK AYI SONUNA KADAR SÜRE VERDİ
Ne kadar alanda ekim yapıldığının bilinmediğini belirten Vali Hasan Duruer, “Halen ne kadar alanda Ceviz ekimi yapıldı bilmiyoruz. Öncelikle bunun bilinmesi ve çözümlerin buna göre yapılması gerekiyor. Aralık ayı sonuna kadar ne kadar süre veriyorum ve Ceviz dikilen alan, ağaç sayısı, çeşitleri konusunda rapor bekliyorum. Edirne’de Ceviz dikili alan çok görülmesine rağmen ürün bazında çok düşük orandayız. Sorunları tespit ediyoruz. Sulama konusunda sıkıntılar var ancak 40 gölet yapılıyor. DSİ Ceviz alanlarının sulanması konusunda da çalışma yapacaktır. Bize iletilen sorunlarla ilgili kısa sürede çalışmalar yapılacaktır” dedi.
“SULAMA TRAKYA’DA SORUN”
Sulamanın Trakya’da sorun olduğunu belirten Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, “Sulama sorun ancak sulama ile birlikte asıl sorunumuz tahsis yaptığımız, kredi verdiğimiz alanlarda daha önce plan program yapılmaması, Üretici sulama, bakım, proje gibi konularda önceden çalışma yapmalı ve krediyi buna göre istemeli. Şimdi sulaması olmayan alanlara kredi ve tahsis vermiyoruz. Bunun yanında bakımı yapmayan Köy Tüzel kişiliklerdeki alanlara devir kolaylığı getiriyoruz” dedi.
“SİGORTA YAPMIYORLAR”
Sigorta şirketlerinin ürün alınmadan sigorta yapmadığını belirten üreticiler, “İki önemli sorun var. Birincisi bankadan aldığımız krediyi hemen ödemeye başlıyoruz. Ceviz’den ürün alma yılı en az 5 ama biz hemen ödemeye başlıyoruz, ikinci konu ise sigorta. Şirketler ürün alınmadan sigorta yapmıyor. Bir tabii afette Ceviz zarar görüyor ama sigortamız olmadığı için bizlerde büyük zarar uğruyoruz. Bu sorunların aşılması gerek” dediler.