'En az 300 imza gerekli'
İnşaat sektörünün sorunları ile ilgili gazetemize özel açıklama yapan Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bülent Günal, 'İnşaat sektörünün 2 sorunu var. Birincisi Siyasi istikrarsızlık, ikincisi Edirne Belediyesindeki geçiş dönemi'
İnşaat sektörünün sorunları ile ilgili görüştüğümüz Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği başkanı Bülent Günal, ana iki sorunun bulunduğunu söyledi. 2010 yılında çıkan imar kanunları ile şartların ağırlaştığını be oturma ruhsatı almak için en az 300 imza gerektiğini belirten Günal, geçmiş dönemlerde ev satın alacak olan kişilerin oturma ruhsatı alınmamış binaların satın alabildikleri oysa şimdi, daha bilinçli bir müşteri olduğunu söyledi.
“İKİ ANA SORUN VAR”
İnşaat sektörünün sadece Edirne’de değil, ülke genelinde sorunları olduğunu belirten Günal, “ Ülke genelindeki en önemli sorun siyasi belirsizlik. Hükümet kurulmadığı için istikrarsız bir ortam var ve vatandaş parasını saklıyor. Ev veya iş yeri ihtiyacı olanlar belirsizliğin kalkmasını bekliyor. Bu ülke genelinde olan sorun. Aynı sorun Edirne için de geçerli ancak burada bir başka sorun daha var. Belediye seçimlerinden sonra Edirne Belediyesi yeni bir ekip ile çalışmaya başladı. 2010 yılından sonra çıkan yeni düzenlemeler ile birlikte, yeterli sayıda personel olmayışı da eklenince ruhsat alınmada gecikmeler yaşandı. Çünkü alınacak ruhsat öncesi çok fazla evrak hazırlanması ve bunların incelenmesi gerekiyor. Şu anda Edirne Belediyesinde yetişmiş personel sayısı çok az. Yeni düzenlemeler ile birlikte kurumlar arasında geçiş sorunu yaşanıyor. Çünkü yasal düzenlemeler ruhsat alınması işini sadece Edirne Belediyesine bırakmamış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Yapı Denetim. Hepsinin tamam olması gerekiyor ki ruhsat alınsın. Bu gün oturma ruhsatı alabilmek için en az 300 imza gerekiyor. Aslına bakarsak bu işlemler uzun ve sıkıntı yaratıyor gibi görünmesine rağmen bizim lehimize gelişmeler oluyor. Geçmişte bir Soma faciası yaşadık ve özellikle burada işçilerin hakları ortaya çıktı. Yeni yasalar işte tüm bunları güvence altına alıyor ve uygulanması gerekiyor. İşçi çalıştırmaktan başlayarak, kullandığınız malzeme ve makinaya kadar her şey denetleniyor. AB uyum yasalarına göre çıkarılan kanunların en büyük faydası ise vatandaşa oluyor.” Dedi.
“EDİM OLARAK DESTEK OLUYORUZ”
Son dönemde Edirne Belediyesinde ruhsat sorunu yaşandığı yönündeki şikayetlerin değerlendirildiğini ve konunun Belediye Başkanı Recep Gürkan ile görüşüldüğü belirten EDİM Başkanı Bülent Günal, “ İmar işlerinde sıkıntı yaşandığını ve ruhsatların geciktiği konusunda Belediye Başkanımız ile görüşme yaptık. EDİM olarak asıl amacımız sorun yaratmak değil, sorunları çözüme kavuşturmak. Son yasal düzenlemeler ile eski düzenin olmayacağı ortada. Belediye Başkanımızda sorundan değil çözümden yana. Bizleri sabır ile dinledi ve bizim söylediğimiz eksiklere aynen katıldı. Sorunun en kısa zamanda çözümü içinde yeni uzman personel alındığını söyledi. Sayın Başkan çok iyi niyetli ve uzayan ruhsat sürelerinin sorunun çözüleceğine inanıyoruz. EDİM olarak bu geçiş süresinde kurumlara destek olmak, doğru iletişim ile işbirliği sağlayarak iş akışını sorunsuz sağlamak istiyoruz” dedi.
“BİLİNÇLİ ALICILAR OLUŞTU”
Geçmiş yıllarda ev veya iş yeri alacak olan vatandaşların oturma ruhsatı olmayan binaları satın aldığını ve daha sonra sorunlar yaşandığını belirten Günal, “ Şimdi ise durum değişti. Alıcı gerekli şartları taşamayan binaları satın almıyor. Bu yüzden piyasada bir daralma var. Edirne’nin yıllık 4-5 bin konuta ihtiyacı var ama şu anda yeterli sayıda satış yok. Edirne’de satışı yapılan binaların yüzde 25’lik bölümü Edirne’de yaşayan değil, dışarıdan gelenler tarafından satın alınıyor. Birçok binanın oturma ruhsatı olmadığı için satış gerçekleşmiyor ve piyasada bir daralma oluyor. Bina yapan kişinin oturma ruhsatı alabilmesi için tüm şartları yerine getirmesi gerekli ve bu da çok büyük ekonomik güce dayanıyor. EDİM olarak tüm sorunların için çözümü konusunda elimizi taşın altına soktuk” dedi.
Haber Merkezi