'Elektrik üretiminde kömür kullanılmalı'
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Edirne İl Teşkilatında düzenlediği basın toplantısında, elektrik üretiminde kömür kullanımının artması gerektiğini söyledi.
Elektrik üretiminde Türkiye’de kullanılan kömürün oranının %12 olduğunu belirten Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, dünyada elektrik üretiminde kömürün payının yüksek olduğunu söyledi. Ülkenin gerçek gündeminin ekonomi, işsizlik, gelir dağılımı dengesizliği, terör ve bunlara bağlı iç göç, dış politikada yaşananlar, komşularımızla ilişkilerimiz, ahlaki ve manevi yozlaşma, aile yapımız, eğitim ve bunun gibi hemen sayabileceğimiz başlıklardan oluştuğunu vurgulayan İriş; “Bilindiği gibi bir ülkenin refah seviyesi o ülkenin üretim gücüne bağlıdır. İş yapma, üretme yeteneği ise sahip olduğu enerji imkânları ile doğrudan ilgilidir. Yani ne kadar enerji kullanabiliyorsak o kadar üretim yapabiliriz. Bu üretimi bir değer olarak hem ülke ihtiyaçlarında kullanabilir, hem de ihracat yaparak toplumun refah seviyesini yükseltebiliriz. Bugün ülkemizde kullanılan enerjinin önemli bir kısmı doğalgaz ve ithal kömürle çalışan santrallerden elde edilmektedir. 2000yılında enerji ihtiyacımız yüzde 67 ithalgirdilerle karşılanıyorken, bugün bu oran yüzde 75’lere ulaşmıştır” dedi. Ülkemizin en önemli ithalat kalemlerinin; petrol, doğalgaz ve ithal kömür gibi enerji maddeleri olduğunu belirten İriş, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Bu durum, ekonomik açıdan dışarıya aktarılan paranın yanı sıra ülkemizi enerjide dışa bağımlı hale getiriyor. Bu da dünyadaki her olaydan etkilenme anlamı taşımaktadır. Ülkemizin enerji güvenliği, dış politikada her değişimden etkilenmektedir. Mesela doğalgaza olan bağımlılığımız, Rusya ile olan ilişkilerimizde hep aleyhimize olmuştur. Sonuç olarak güçlü bir ülke olabilmek için enerjide dışa bağımlılığı hızla azaltmalıyız.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yerli kaynakların azami olarak kullanılması için çalışmalar başlattığını biliyoruz. Bu konuda yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bu yöntemlerin en önemlisi yerli kömür kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılmasını sağlamaktır.
Yerli kömürlerin, çıktığı yerlerde elektrik üretiminde kullanılması çok ekonomiktir. Ülkemizde 15 milyar tonluk kömür rezervi olduğu tespit edilmiştir. Bu rezervler yoğunluklu olarak Kahramanmaraş, Eskişehir, Afyon ve Trakya bölgelerindedir. Bu bölgelerde termik santral fizibilite çalışmaları yapılmaktadır.
Buçalışmalar sıkı bir disiplinle takip edilip, hayata geçirildiğinde yılda 3,5 milyar dolar ülkemizin kazancı olacaktır. Yani, doğalgaza o kadar az para ödeyeceğiz. Kurulacak santrallerin ekonomik ömrünün 35 yıl olduğu düşünüldüğünde bu süre içerisinde ithalata 122 milyar dolar daha az ödeyeceğiz, demektir. Yani bu kadarlık servet yurt içinde kalmış olacaktır. Ayrıca sadece Trakya’da 4 bin civarında insanımıza iş imkânı sağlanmış olacaktır.”
Ülke genelinde gerek üretim ve ticaret bakımından gerekse enerji tüketimi bakımından İstanbul’un ve Trakya’nın önemli bir payı olduğunu belirten İriş, bu bölgenin ekonomik ticari hayatı için elektrik tedarikinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu bölgede elektrik üretebilecek kaynakların mevcut olmadığını ve Trakya bölgesinde üretilen elektriğin yüzde 96 ‘sının doğalgaza bağlı olduğunu ifade eden İriş; “Söz konusu bağımlılık, doğalgaz santrallerinin yüksek maliyetle çalışmasına sebep olmaktadır. Bölgemizde elektrik üretiminin sadece doğalgaza bağımlı olması ülkemizde enerji güvenliği açısından da yüksek bir risk oluşturmaktadır. Sonuç olarak Trakya bölgesi elektriğin yoğun tüketildiği, talebin hızla arttığı bir bölgedir. Ancak güvenilir enerji kaynağının aynı ölçüde sağlanamadığı da bir gerçektir. Ülkemizde özellikle ve ivedilikle Trakya bölgemizde enerji bağımlılığını hızla azaltmak için adımlar atılmalıdır. Bu adımların başında kömür rezervlerinin enerji üretimine açılması gelmektedir. Böylesine önemli bir ülke meselesinde bazı kuruluşlarınaleyhte kampanyalar yapmaya çalıştıkları görülmektedir. Bir de perde arkasında ne gibi engelleyici lobi faaliyetleri var, o da ayrı bir konu. Pek tabii ki çevrenin, suların, havanın temizliği hayati önem taşır. Kirletici, dengeyi bozucu faaliyetler hepimizi rahatsız eder. Ve de karşısında dururuz. Ancak bugün linyit kömürü kullanacak santrallerde Avrupa Birliğinin ‘Entegre kirlik önleme ve kontrol yönetmeliği’ için 2006 da yayınlanan referans dokümanda kömürden elektrik üretimi için önerilen sistemler en iyi teknikler arasında olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor” diye konuştu.
“DÜNYADA ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KÖMÜRÜN PAYI OLDUKÇA YÜKSEK”
Dünyada elektrik üretiminde kömürün payının yüksek olduğunu söyleyen İriş; “Almanya’ da yüzde 45, ABD de yüzde 40, Çin ve Hindistan’da yüzde 75’ler civarındadır. Ülkemizde ise elektrik üretiminde yerli kömürün payı ancak yüzde 12 kadardır. Netice olarak; hem ülkemizin hem de Trakya bölgemizin elektrik arz güvenliğinin sağlanması için yerel kaynakların işletilip, ekonomimize kazandırılması çok önemlidir. Bu projelerin gerçekleştirilmesi en az 5 yıllık bir yatırım süresi gerektirdiği düşünüldüğünde ne kadar aciliyet kesp ettiği ortadadır. Gayet tabidir ki, her türlü çevresel düzenlemelere uyularak, insan sağlığı için tüm tedbirler alınarak en son teknoloji kullanılarak, yer altında atıl duran kömür kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılması bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamış olacaktır.
Saadet Partisi olarak ülkemizin kalkınmasına, borç yükünden kurtulmasına, işsizliğin azaltılmasına katkı verecek her çalışmaya destek olacağız. Kuru bir particilik yapmıyoruz. Hayra motor, şerre fren görevimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Özlem Ceylan