“Edirne’nin silueti bozulmamalı”
Mimarlar Odası Edirne Temsilcisi Atilla Ergin, “Edirne’nin silueti bozulmamalı, bozdurmamalıyız” dedi.
Mimarlar Odası Edirne Temsilcisi Atilla Ergin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Yıldız Teknik Üniversitesi’nce hazırlanan “Edirne Tarihi Kent Silueti Değerlendirme Raporunu” hakkında bilgi verdi, “Edirne’nin silueti bozulmamalı, bozdurmamalıyız” dedi.
Mimarlar Odası Edirne Temsilcisi Ergin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Temsilciliğin girişimleri ve çalışmaları sonucu hazırlanan “Edirne Kent Silueti Değerlendirme Çalıştay Raporu”nu Edirne gündemine getirilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.
Edirne’nin özgün kültürel ve mekansal kimlik değerinin oluşumunda önemli bir yeri olan Selimiye Camii ve Külliyesi, Eski Cami ve Üçşerefeli Cami’nin yer aldığı alanların ve bu alanlara yaklaşım sağlayan giriş kapıları arasındaki ilişkinin değerlendirildiği raporu, ilgili uygulamacı kurumlara, göz önünde tutulması amacı ile gönderdiklerini ifade eden Ergin, bununla birlikte amaçlarının bu son derece önemli konudaki etki alanını genişleterek kamuoyunun gündemine de getirmek olduğunu söyledi.
Raporu sivil toplum örgütlerine de ileterek kamuoyu tarafından da sahiplenilmesini sağlamak ve konuya ilgiyi arttırmak istediklerini anlatan Ergin, şöyle devam etti.
“Bir şehrin silueti o yaşam alanının bir tanımlayıcısı ve karakteridir. Edirne gibi yüksek tarihi değere sahip bir şehir için ise bir kat daha önem kazanmakta, bir de Selimiye Camii gibi bir dünya kültür mirasının bu siluette baskın bir karakter olarak yer almakta olması, İhmal edilmez bir değer olmaktadır. Konunun ağırlığını yetkili uygulamacı kurumlara anlatmak bu şehirde yaşayan bizlerin bir sorumluluğudur. Bundan böyle hiçbir uygulamacı kurum bu konuyu yok sayamayacaktır.”
SORUN BUGÜNÜN SORUNU DEĞİL
Sorun sadece bu günün sorunu olmadığını, sadece şehrin değil, geleceğin ve dünya kültür mirası Selimiye Camii ile ilgili olduğu gerekçe ile tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Ergin şunları kaydetti:
“ Bu gerekçe ile konu ile ilgili uluslararası kurumlara da konuyu ulaştırarak genişletmek istiyoruz.
Çünkü önlem alınmaması geri dönülmez problemlere yol açmaktadır. Bunun belirtileri ortaya çıkmıştır. Bunlarla ilgili hukuki süreçlerin çok geç kalınmadan başlatılması gerekmektedir.
Rant elde etme ve bu rantı miras olarak bırakmak yerine bizden sonraki nesillere bir karakter, bir duruş sunmamız gerekiyor. Edirne ranta dönüştürülmeyecek kadar değerli bir siluete sahiptir, bunu bozmamalı bozdurmamalıyız, bilerek veya bilmeyerek bozulması çalışmalarının anında karşısında durmalıyız.
Son dönemde Mimarlar Odasında mesleki denetimi yapılmadan ilgili kurumlar tarafından verilen inşaat izinlerinin bunu bozduğunu ancak inşaatların kaba inşaatların bitmesine yakın fark edilmekte ancak geç kalınmış olunmakla beraber kent siluetine olumsuz etkileri ortaya çıkmaktadır.
Bu nedenle bunların oluşumunu engelleyici kararları ivedilikle almalıyız öyle almalıyız ki göreve gelen hiçbir kimse tarafından keyfi davranış olmamalı.”