Edirneliler taş refüj istemiyor

Edirne'nin en kalabalık noktalarından birisi olan Kıyık Caddesi'nde yapılan taş refüj uygulaması çalışmaları kentin doğasına aykırılığı ile tepki çekerken, bir tepki de sürücülerden geldi. Yolun çift sıra parklaşmalardan dolayı zaten dar olduğunu belirten sürücüler, çalışma sırasında sağlı-sollu bırakılan tahtaların mağdur ettiğini aktararak tepki gösterdi.

Edirneliler taş refüj istemiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Edirne'nin taşla değil, ağaçla, toprakla ve çiçekle güzelleştirilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, yetkililerin duyarsızlığına isyan etti. Edirne’nin en işlek ve tarihi bölgelerinden biri olan Atatürk Bulvarı’ndaki çalışmanın yanı sıra Kıyık Caddesi’nde de başlatılan taş refüj uygulaması, hem şehir estetiği hem de ulaşım açısından tartışmalara neden oldu. Vatandaşlar, uygulamanın kent doğasına aykırı olduğunu dile getirirken, sürücüler ise çalışma sürecinde karşılaştıkları zorlukları gündeme getirdi. 

Yol boyunca yapılan taş refüj uygulaması sırasında sağlı sollu bırakılan tahtalar ve geçici yapıların trafik akışını zorlaştırdığını belirten sürücüler, “Zaten çift sıra park eden araçlar yüzünden yol dar. Bu çalışmalar iyice kilitlenmemize neden oluyor. Bir düzenleme yapılıyorsa halk düşünülerek yapılmalı” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Birçok noktada kurakçıl rekreasyon adı altında yeşil çimenlerin yerine taş uygulanıyor. Taş uygulaması  yerine ise Edirne Gülü, lavanta veya kuraklığa dayanıklı çiçeklerle donatılmış bir peyzaj çalışmasının hem çevre, hem şehir kimliği açısından daha uygun olacağını savunan Edirneliler, belediyenin bu konudaki tercihlerini eleştirdi. "Beton yerine yeşil görmek istiyoruz” diyen Edirneliler kentin her bir noktasında beton ve taş çalışması yapılmasına anlam veremediklerini belirtti. Üstelik lavanta 1 ay çiçekli yılın geri kalan 11 ayında ise yeşil kalır.

Uygulamanın sadece estetik değil, aynı zamanda çevresel farkındalık açısından da başarısız olduğunu savunan çevreciler ise, kent planlamasında doğaya saygılı çözümler üretilmesi gerektiğini hatırlattı. 

Şehirde sıkça tartışılan refüj ve peyzaj çalışmaları konusunda belediyeden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak halkın tepkisi her geçen gün büyüyor. Edirne halkı, yerel yönetimin daha katılımcı ve doğayla uyumlu projeler geliştirmesini bekliyor.