Edirne'de Ramazan Bereketi
Türkiye'nin kültür, gastronomi ve inanç turizm pastasından hatırı sayılır bir pay almaya başlayan Edirne Ramazan Ayı'nı bereketli geçiriyor.
İçerisinde Türk İslam Mimarisinin zirve noktası Selimiye gibi birçok tarihi öğeyi bulunduran kent inanç turizmi kapsamında yapılan turların uğrak noktası haline geldi.
Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Ramazan Ayı’nın Edirne esnafları açısından bereketli geçtiğini ifade etti. Ramazan dolayısıyla rezervasyonlarının tamamen dolduğunu dile getiren Dernek Başkanı Dinar geride kalan yıllarda ise böyle durumun söz konusu olmadığını vurguladı.
‘Ramazan ayı adı üstünde bereket ayı’
Ramazan’ın bereketiyle geldiğini belirten Tarihi Edirne Ciğercisi Bahri Dinar: “Ramazan ayı tabi ki hepimizin bildiği üzere bereket ve bolluk ayı. Aslında normalde Ramazan ayları girişte biraz durgun başlar. Geçen 5 - 6 sene öncesinde ilk 10 gün hareket olmazdı sonradan açılırdı işlerimiz.Hatta bazen dükkanları bakıma sokardık kapatırdık. Hatta ve hatta 1 ay dükkanlarını kapatan esnaf arkadaşlarımız olurdu. Fakat bu sene hızlı giriş yaptık. İlk haftadan hareketli başladı. Şimdiye baktığımızda ise Ramazan geliyor diye, bir heyecan oluyor. Arkadaşlarla toplanıyoruz bir iş planı yapıyoruz aramızda. Daha da iyi hazırlanmaya çalışıyoruz. Hatta personel alımına bile gidiyoruz. Çünkü doğaldır ki o kadar kalabalık insan aynı anda yemek yiyecek oruçlar açılacak hizmetin hızlı olması lazım. Edirne’de en uzun oruç da burada tutuluyor. Uzun bir süre insanlar aç kalıyor ve tabi haliyle hemen yemeklerini yemek istiyorlar. Bizde bunu farkındayız elimizden gelen her türlü imkânı sağlamaya çalışıyoruz. Talepler gelmeye de başladı. 15. günden sonra tam güne dönmeye başlayacağız. En iyi hizmeti vermek için her şeyi yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Fasıllı iftarlar
Farklı bir tatta Ramazan yaşandığını söyleyenDinar, “Edirne’nin din turizmi açısından da en favori en popüler şehirlerarasında hatta belki ilk üçte yer alıyor. Bu anlamda bunu değerlendirmek gerekiyor. Her yıl da geçtikçe gelen turist sayısı gittikçe artıyor. Her yıl sayının üstüne koyuyoruz. Bakıyoruz otellerde de rezervasyon olarak da doluluk söz konusu demek ki Ramazan dopdolu geçecek. Ramazan’a özel tabi menüye eklediğimiz şeylerde oluyor Hurma zeytin ve çeşitli iftariyelikler oluyor. Âmâ tabi baş tacı her zaman ciğer ve köfte. Ezan okunduktan sonra bir ilahimiz okunuyor. Yemekler yenmeye başlıyor. Daha sonra tabi yemekler ağırlık yaptığı için bir fasıllımız oluyor. Burası Edirne tabi 9/8’lik olmadan olmaz” diye konuştu.
‘Edirne hep festival havasında’
Edirne’de hareketliliğin hiçbir zaman bitmeyeceğinin altını çizen Bahri Dinar şunları kaydetti: “Kakava vesilesiyle oluşan bir hareketlilik vardı zaten hemen ardından Bando ve Ciğer Festivali olması piyasayı çok etkiledi. Dünyanın en büyük ciğer tavasını yaptık zaten inşallah sonuçlarda iyi olacak ve Guinness’e gireceğiz. Zaten Edirne bir festivaller şehri oldu artık Ramazan geçecek sonra da Kırkpınar yağlı güreşleri olacak. Gene bir hareketlilik bizi bekleyecek. Yani bu festivallerin Edirne’ye katkısı ölçülemez. Parayla bu reklamı yapmaya çalışsak yapamayız. Her yıl gelen insanlar kendi şehirlere, ülkelerine döndüklerin de yaşadıklarını, gördüklerini, yediklerini etrafındaki tanıdıklarını anlatıyorlar. Ve bunları öğrenenler de seneye Edirne’ye görmeye geliyorlar. Bu böyle katlanarak devam edecek”
İpek Deniz