Edirne turizmde yıldızını parlatıyor

Türkiye'nin Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış kadim kenti, turizmde yıldızını parlatıyor. Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl boyunca başkentlik yapan Edirne, tarihi yapıları, kültürel zenginlikleri ve yöresel lezzetleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasında yer almaya devam ediyor. Selimiye Camii başta olmak üzere toplam 7 selatin camiyle geçmişin izlerini taşıyan kent, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor.

Edirne turizmde yıldızını parlatıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, ihtişamı ve mimarisiyle ziyaretçilerin ilgi odağı olurken, Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami gibi diğer tarihi yapılar da Edirne’nin dini ve kültürel mirasını gözler önüne seriyor. II. Mehmet’in doğduğu Edirne Sarayı, Adalet Kasrı ve tarihi hamamlar da kentin Osmanlı’dan günümüze taşıdığı izler arasında yer alıyor.

Edirne aynı zamanda gastronomi turizmiyle de öne çıkıyor. Osmanlı Saray Mutfağının izlerini taşıyan lezzetler, özellikle meşhur tava ciğeri, kenti ziyaret edenlerin vazgeçilmezi oluyor. Meriç Nehri üzerindeki kürek parkuru da doğa ve spor tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Kültürel etkinlikler bakımından da zengin olan şehir, her yıl mayıs ayı başında düzenlenen Kakava-Hıdırellez Şenlikleri ve asırlardır devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor. Er Meydanı’nda yiğitlerin peşrev çektiği güreşler, hem yerli halk hem de turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Kent genelindeki 18 müze yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırlarken, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ve Milli Mücadele ve Lozan Müzesi gibi özel temalı müzeler de tarih meraklılarının ilgisini çekiyor. Karaağaç Tren Garı ve Edirne Evleri gibi tarihi dokular ise Edirne’nin zamana meydan okuyan yüzünü gözler önüne seriyor.

Kentte merkez ve ilçelere bağlı 18 müze yılda yaklaşık 1 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Son yıllarda ülkemizin en çok ilgi çeken müzelerinden biri olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde, Osmanlı döneminde ait sağlık sistemi ziyaretçiler tarafından oldukça rağbet görüyor. Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'nde ise Kurtuluş Savaşı dönemi ve Lozan Barış Antlaşması ile Karaağaç bölgesinin Yunanistan'dan Türkiye'ye savaş tazminatı olarak kazandırılması anlatılıyor.

Türk-İslam sanatının zirve örneği, Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi her yıl yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tamamlanan Meydan Projesi kapsamında çevre düzenlemesi yapılan camide restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Tek kubbesinin Allah'ın birliğini, pencerelerin 5 kademeli oluşunun İslam'ın 5 şartını, 4 vaaz kürsüsünün 4 mezhebi, külliyedeki 32 kapının 32 farzı, arka minaredeki 6 yolun imanın 6 şartını temsil ettiği söylenen Selimiye Camisi, ramazanda artan bir yoğunlukla yılın her dönemi yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Osmanlı'nın Fetret döneminde, Süleyman Çelebi'nin emriyle yapımına başlanan, I. Mehmet döneminde bitirilen, mimarlığını Konyalı Hacı Alâeddin’in yaptığı Eski Cami'de "Hacerül Esved" taşının bir parçası da bulunuyor. I. Mahmut döneminde duvarlarına büyük puntolarla nakşedilen hat yazılarına onarımlar sırasında yenileri eklenen cami, halk arasında "Ulu Cami" ya da "Yazılı Cami" olarak da anılıyor.

TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba öncülüğünde, Edirne Valiliği, Gençlik Spor Bakanlığı destekleriyle kürek sporuna kazandırılan Meriç Nehri’nde uluslararası ve ulusal birçok şampiyona gerçekleştiriliyor. Düzenlenen şampiyonalara ev sahipliği yapan kente binlerce sporcu ve sporcu ailesi gelerek turizm destinasyonu oluşturuyor.

Meriç ve Tunca Nehirleri “Sular Kenti” olarak da bilinen Edirne’nin en önemli iki nehridir. Bu nehirlerin çevresinde mesire alanları ve dinlenme tesisleri yer almaktadır. Meriç Nehri, Bulgaristan’dan doğarak Edirne sınırlarından ülkemize girmekte olup Yunanistan ile olan sınırımızın bir bölümünü oluşturmaktadır. Nehrin üzerinde yer alan Meriç Köprüsü geçilerek ulaşılan Karaağaç’ta bulunan mesire yerleri nehirle bütünleşmiştir.