'Edirne Kış Buluşması'
Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneğinin hazırladığı, "Balkan Ressamlarının Fırçasından Dört Mevsim Edirne Projesi"nin Trakya Üniversitesi ile ortaklaşa hazırladığı 'Kış buluşması' kapsamında kente gelen ressamların yaptığı resimlerden oluşan sergi açıldı.
Doç. Dr. Abaz Dızdarevic ve Miso Vemic, Bulgaristan'dan Kamber Kamber, Arnavutluk'tan Prof. Dr. Mustafa Arapı ve Marjana Goxhobelliu, Sırbistan'dan Prof. Dr. Katarina Djordjevıc, Romanya'dan Rares Kerekes, Makedonya'dan Ebru Selman, Yunanistan'dan Fatih Yakup, Almanya'dan Gabriele Schaffartzik ve Trakya Üniversitesinden Prof.Dr. Deniz Bayav, Yrd.Doç.Dr.Kerem İşcanoğlu, Öğr.Gör.Dr. Deniz Gökduman, Araş.Gör.Dr. Aylin Beyoğlu ve Araş.Gör. Zerrin Pehlivan’dan oluşan ressamlar, 22 Şubat'tan bu yana kenti gezdi, tarihi ve turistlik mekanları yağlı boya tekniğiyle tuvalde resmetti. Ressamların yaptığı 30 eserden oluşan "Balkan Ressamlarının Fırçasından Edirne Kış Buluşması" sergisi, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
"KÜLTÜREL ANLAMDA İLETİŞİM VE İŞ BİRLİĞİNİ HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ"
Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, serginin açılışında, Edirne'nin eskimeyen bir başkent olduğunu söyledi. Yüzyıllar geçse de Selimiye'nin haşmeti ve güzelliğinin yaşanacağını belirten Güler, "Bunu bizden sonraki kuşaklar da yaşayacak. Ancak Balkan ülkelerinin değerli sanatçılarının Edirne'yi sahiplenmesi sadece kış olarak değil dört mevsim olarak resmetmesi beni de duygulandırdı. Kültürel anlamda iletişim ve iş birliğini hep birlikte yaşıyoruz." diye konuştu.
Güler, bu tür sergilerin Karadağ, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve diğer balkan ülkelerinde devam edeceğine inandığını kaydetti.
"ÖMÜR KISA SANAT UZUN"
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Mustafa Hatipler de ressamların el emeği göz nuru eserler ortaya koyduğunu ifade etti.
Trakya Üniversitesi adına konuşan ve ressamların kentin şubat ve mart ayındaki halini resmettiğini aktaran Hatipler, "Ressamlar günlerce ve gecelerce bu çalışma içerisinde yer aldılar. Sanatın olduğu yerde söze çok fazla gerek yok. Ömür kısa sanat uzun. Projede yer alan ressamlarımıza teşekkür ederiz." dedi. Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneği Başkanı Salih Şenol ise Edirne'nin sanata ve sanatçıya, zengin kültür ve tarihiyle ilham kaynağı olduğunu dile getirdi. Ressamlardan Djordjevıc, projeyle kentin tarihi ve mimari güzelliklerini görme fırsatı bulduklarını ifade etti. Ahşap doku ve tarihi mimarinin resimlerine ilham kaynağı olduğunu aktaran Djordjevıc, gelecek yıllarda da Balkanlar'dan gelen ressamların Edirne'yi resmetmek istediğini kaydetti.
Ressamlara sertifikalarını Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Sezgin, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Doç.Dr.Murat Türkyılmaz ve Balkan Kültür Sanat Eğitim ve Tanıtım Derneği Başkanı Salih Şenol tarafından verilmesinin ardından kurdele kesilerek sergi açıldı.
Haber Merkezi