Edirne Gülü için hasat şenliği düzenlendi
Edirne'nin kültürel mirasına yeniden kazandırılan Edirne Gülü'nün hasadı bu yıl dördüncü kez düzenlenen şenlikle gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi'nde bulunan arazilerde ekimi yapılan Edirne Gülü için düzenlenen hasat etkinliği, Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edildi. Osmanlı'da sarayın doğal kokusu Edirne gülü, düzenlenen şenlikle hasat edildi.
15’inci ve 16’ıncı yüzyılda Osmanlı sarayının has bahçesini süsleyen Edirne gülü, Trakya Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarla kentte yeniden hayat buldu. Bahar aylarının gelmesiyle açan Edirne gülleri, bu yıl dördüncüsü düzenlenen şenlikle toplandı. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Mazi Öğrenci Müzik Grubunun dinletisi ile açılış konuşmaları gerçekleştirildi.
Etkinlikte halk oyunları gösterisi sunuldu, katılımcılar mis kokusu ile büyüleyen Edirne gülünü toplamanın mutluluğunu yaşadı. Etkinlik sonunda katılımcılara gül şerbeti ikramı da yapıldı.
Edirne Gülü gıdadan, kozmetiğe ve ilaç sanayine kadar birçok alanda kullanılıyor.
Trakya Üniversitesi Edirne Gülü Ve Kırmızısı Uygulama Ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Nilgün Becenen, Edirne gülünün, Edirne topraklarında yetişmiş zamanında kentin ekonomisine değer katmış saray bahçelerini süslemiş bir kültür değeri olduğunu söyledi.
15. ve 16. yüzyılda Edirne’de gül fidanının yetiştirildiği ve buradan diğer illere gönderildiği hakkındaki bilgilerin arşiv belgelerinde yer aldığını aktaran Becenen, "Evliya Çelebinin çiçek ve gül bahçeleriyle övdüğü Edirne ilimizde gül yetiştiriciliğinin yapılması için çalışmalar sürdürülmektedir. Edirne gülüne dair bilgileri toplamak, Edirne ekonomisine Edirne gülünü ve Edirne gülü ile yapılmış ürünleri dahil etmek ilgili kurumlarla işbirliği yapmak istihdam geliştirmek merkezimizin hedefleri arasındadır" ifadelerine yer verdi.
Edirne Valisi Yunus Sezer, bunun ekonomik olarak da üretildiği ve aynı şekilde pazarlandığı bir alana geçiş yapılmasını temenni etti.
Edirne Sarayı'nın bahçesinin dünyanın en güzel en geniş ve Osmanlı döneminde saray bahçesinde yetişen tüm çiçeklerin güllerin olacağı şekilde bir botanik bahçe haline getirilmesi için de planlar yapıldığını aktaran Vali Sezer, Edirne gülü ile ilgili yapılan çalışmaların bir tohum niteliğinde olmasını diledi.
Söğütlük Millet Bahçesi'nin nehir kenarlarını da güllerle bezemeyi düşündüklerini söyleyen Vali Sezer, Kilometrelerce alanı güllerle, sümbüllerle donatıp burada güzel bir peyzaj çalışması yapmayı hedeflediklerini ifade etti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Edirne Gülünü tarihin derinliklerinde bırakmamak için bir hamle geliştirdiklerini ve bu hamle ile bu gülün gündelik hayata girmesini sağlayarak, üniversite-şehir iş birliğinin bütünleşmesinin bir sembolü haline getireceklerini söyledi.
Etkinliğe katılan Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da yaptığı konuşmada gül yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmaları çok önemli bulduklarını belirtti.
Etkinliğe katılan Uzunköprü Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Gonca Balcı, Edirne'nin kendine has güllerini sofralarınıza getirmek için çalışma yaptıklarını ve gül yapraklarını işleyerek reçel yapmayı düşündüklerini aktardı.
"Kendine has kokusu ve güzel rengiyle çok güzel reçel oluyor"
Edirne Gülü'nden kendine has kokusu ve rengiyle çok güzel reçel yapıldığını söyleyen Balcı, "Biz daha önce denemiştik çok beğenildi. Şimdi daha da çoğaltacağız bunu. İnşallah buradan Türkiye'ye gönderimler yaparız ve Edirne'yi tanıtırız. Hem bize katkı oldu bize hibe verildi buradan bu gülleri aldık.Hem biz işleyeceğiz hem Edirne'yi tanıtacağız hem de bize ekonomide katkı oldu" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Edirne Gülü hasat edildi. Katılımcılar, göz alıcı güzelliği ile görsel şölen sunan güllerle fotoğraf çektirerek bir anı bıraktı.