Edirne'de keçi yetiştiriciliği artıyor
Edirne'de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticiler, bakımının daha kolay olması nedeniyle koyun yerine keçi yetiştiriciliğine yöneliyor. Ahırköy (Ahiköy) köyünde besicilik yapan Okan Saranlı, keçi yetiştiriciliğinin avantajlarını anlattı.
Türkiye'de en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılan keçinin son yıllarda Edirne'de besicisi artıyor. Keçi, koyuna göre bakımı daha kolay olması ile dikkat çekiyor. Keçi, orman, çalı ve yapraklı alanlarda otlayabiliyor. Keçi sütünden peynir, yoğurt, süt reçeli, kefir, dondurma gibi birçok alanda kullanılıyor.
Küçükbaş hayvancılıkla 13 yıldır uğraşan, 5 yıldır da Ahırköy’de yaşayan Saranlı, hem Karacabey ırkı koyun hem de Halep ırkı keçi yetiştiriciliği yapıyor. 70 keçi ve 250 baş koyuna sahip olan besici, keçi yetiştiriciliğini hem ekonomik hem de sağlıklı bulduğunu belirtiyor.
Keçi besiciliğinin koyuna göre çok daha ekonomik olduğunu vurgulayan Saranlı, “Koyun, keçiye göre daha çok yem yiyor. Keçi ise doğada ne bulursa onu tüketiyor. Bu da bizi yem maliyetinden kurtarıyor. Kuzu tamamen yemle büyürken, oğlak annesinin sütüyle büyüyor. Oğlak için neredeyse hiç masraf yapmıyorum.” dedi.
“Keçi sütü alerji yapmıyor”
Keçi sütü ürünlerine de ilgi olduğunu belirten Saranlı, keçi sütünden peynir, yoğurt, süt reçeli, dondurma ve kefir yaptıklarını söyledi. Özellikle alerjik bünyeler için keçi sütünün ideal olduğunu belirten Saranlı, “Alerji doktorunun yönlendirmesiyle keçi sütüne yöneldik. Keçi sütü inek sütü gibi alerji yapmıyor. Özellikle çocuklar için büyük bir avantajları bulunuyor. Sipariş üzerine yoğurt, süt, süt reçeli, peynirini hazırlıyoruz.” diye konuştu.
“Keçi eti lezzetli ama önyargı var”
Keçi etinin de oldukça lezzetli olduğunu vurgulayan Saranlı, Edirne bölgesinde bu konuda bazı önyargılar olduğunu ifade etti. Saranlı; “Keçi eti kokar deniliyor ama bu tamamen şehir efsanesi. Oğlak eti çok lezzetli. Ancak gelen müşteriler genelde kuzu eti tercih ediyor. Ekonomik olması için burma teke öneriyoruz ama önyargı nedeniyle pek rağbet görmüyor.”
Devlet Desteği üreticiyi güçlendiriyor
Saranlı, yetiştirdikleri Karacabey koyunları için Tarım İl Müdürlüğü’nden ‘Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’ kapsamında destek aldıklarını söyledi. Saranlı, “Devlet, normal koyuna 1 lira destek verirken bize 2 ila 2,5 kat destek sağlıyor. Bu da elimizi güçlendiriyor. Hayvan sayısını artırabiliyoruz, üretim koşullarını iyileştiriyoruz.” dedi.
Keçiye olan tutkularının farklı olduğunu ifade eden Saranlı, “Hem etinden hem sütünden faydalanıyoruz. Keçinin ikizlik, üçüzlük oranı koyuna göre daha fazla. Her geçen gün bölgede keçi yetiştiriciliği artıyor. Biz de bu alanda kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.
Saranlı, gelecek hayalleri arasında Türk keçi ırkının sütünden yapılan ürünlerin dünya markası olması olduğunu belirterek, “Keçi peyniri konusunda İtalyanlardan daha iyisini yaparız. Potansiyelimiz de hayalimiz de var. İnşallah Türk üreticisine nasip olur.” dedi
Melih Baran