Dünyada ilklere imza atan Edirneli kadınlar

Türk Kadınlar Birliği (TKB) Edirne Şubesi tarafından Araştırmacı-Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı'nın konuşmacı olarak katıldığı'Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar' isimli konferans Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi. Dünyada ilklere imza atan üç kadının Edirneli olduğunu söyleyen Yazar Kalıpçı bu kadınlarla birlikte zaman tünelinde geçmişe doğru yolculuk yapmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduğunu belirtti.

Dünyada ilklere imza atan Edirneli kadınlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Kadınlar Birliği (TKB) Edirne Şubesi tarafındanAraştırmacı-Yazar İlknur GüntürkünKalıpçı'nın konuşmacı olarak katıldığı'Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar' isimli konferansEdirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Dünyada ilklere imza atan üç kadının Edirneli olduğunu söyleyen Yazar Kalıpçı bu kadınlarla birlikte zaman tünelinde geçmişe doğru yolculuk yapmaktandolayı mutlu ve gururlu olduğunu belirtti.

Kuruluş amacını anlattı

Konferansın açılış konuşmasını Türk Kadınlar Birliği Edirne Şube Başkanı Ayşen Argün Tamergilyaptı. Tamergil,Türk Kadınlar Birliği’nin(TKB)1924 yılında Ankara 'da kurulduğunu, amacının, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit olarak katılmasının sağlanması olduğunu söyledi.Seçme ve Seçilme Hakkı’nın kazanılmasından sonra, bu hakların kazanılması kadar, korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesinin de gerekliliği karşısında derneğin büyüyerek 1952 yılında Edirne Şubesini faaliyete geçirdiğini belirtti.

“Her türlü katkıyı sağlıyoruz”

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi olarak, etkinliklerden elde ettikleri gelir ve bağışlarla çocukların eğitim ve öğretimine, toplumsal yaşamda kadınların eğitimi ile birlikte sosyal, kültürel sorunlarının çözümüne katkı sağladıklarını söyleyen Tamergil,Atatürk ile ilgili çeşitli kitaplar yazmış ve bu konuda konferanslar veren İlknur GüntürkünKalıpçı’yı konuk etmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Yaşadıkları Çağın Ötesindeki Kadınları Anlattı

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi’nin daveti üzerine kente gelen Araştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, konferansta yaptığı konuşmanın başındaAtatürk’ün Kurtuluş Savaşı döneminden bahsetti. Yazar Kalıpçı, Cumhuriyet tarihinin ilklerine imza atan, yaşadıkları çağın ötesindeki kadınları konferansı boyunca detaylı şekilde ele aldı. Kalıpçı yaptığı açıklamada, uzmanlık alanının Kurtuluş Savaş, Türk Kadın Kimliği ve Atatürk olduğunu söyledi.

Kalıpçı,Atatürk ile birlikte kadın kimliğinin bir arada olduğu özel bir konferans için Edirnelilerle buluştuğunu söyledi.

“Çok fazla kadın kimliğimiz var”

30 yıldır yaptığı araştırmaları arşivleyen Kalıpçı şu açıklamalara yer yerdi;“1919 ve 1938 arası 51 kadınımız dünyaya ilkleri hediye etmiş. Televizyon yok, telefonlar yok, çok ciddi zorlubir dönemde bu rakam oldukça yüksek geldi. Ben bunları tanımadığımı fark ettim. Dünyanın ilk kadın jokeyi bir Türk kadını olduğunu öğrendim. Hatta geç tanıdığım için üzüldüm. 1932 gibi bir tarihte Avrupa’nın ilk kadın rallicisi gene bizden bir Türk kadınıymış. SâmiyeCahidMorkaya Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu oldu.Bu şekilde araştırmalar yaparak çok fazla kadın kimliğimiz olduğunu gördüm. Bizim kadınlarımız yeni yeni ayakta durma mücadelesi verirken dünyadaki kadınlara örnekolması çok ilginç bir olaydı.”

Kadınların hayat hikâyelerini gösteri şeklinde ‘Zamansız Kadınlar Gösterisi’nde aynı kıyafetlerle sahnelemeyi hedeflediğini söyleyen Kalıpçı, Bu gösteriyi 19 Ekim tarihinde Edirne’de yapacaklarını belirtti.

İlknur Güntürkün Kalıpçı kimdir?

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Tarihi Bölümü'nü bitirmiş ve aynı bölümde asistanlık yapmıştı. Lisede felsefe öğretmenliği yapan Kalıpçı, 1985 yılında Atatürkçülük eğitimini tamamlamış ve yaptığı çalışmalarla 1996 yılında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Başkanlığı Haberleşme Üyeliğine seçildi. Kalıpçı, 30 yıldır yaptığı araştırmaları, yurtiçi ve yurtdışı pek çok merkezde uyguladığı bir metotla konferanslar halinde sunmaya devam ediyor.

Özlem Ceylan-Burcu Temel