‘Dünya süt günü'

Edirne Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez 21 Mayıs Dünya süt günü kutlayarak önemli mesajlar verdi.

‘Dünya süt günü'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üreticiye, çiftçiye destekler devam ediyor. Son olarak soğutulmuş süte verilen desteğin arttırılması çiftçiyi sevindirdi. Edirne Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez “Dünya süt günü vesilesiyle şuna değinmek lazım, Türkiye olarak dünya sıralamasında süt ve süt ürünleri tüketiminde çok gerilerdeyiz. Gelişmiş ülkelere kıyasla istediğimiz yerde değiliz. Biz aslında bu geriliği aşmak sadece Dünya Süt Günü’nde değil normal zamanlarda da süt tüketimiyle alakalı olarak çalışmalar yapıyoruz. Süt çok önceki dönemlerden beri bilinen ve tüketilen temel gıda ürünüdür. Herkes de süt ve süt ürünlerinin ne kadar önemli olduğunun bilincinde” dedi.

‘Beklenilen destek geldi’

2018 yılından büyük beklentiler içinde olan Suiçmez: “Geçtiğimiz günlerde bakanlığımızca müjdeli bir haber verildi. Son zamanlar da yem girdi maliyetlerine gelen artışta almış olduğumuz fiyat farkı erimiş gitmişti. 4 kuruştan olan sütün 12 kuruşa süte teşvik litre bazında soğutulmuş süte örgütlere üretilen sütü zam farkı yüzde 300 dür. Bu durumdan çok memnun olduk. Zaten Cumhurbaşkanımız üreticiye, çiftçiye destek olacağının sözünü vermişti.2018 yılının hayvancılık yılı olacağını dile getirmişti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘Sanayiciler yem fiyatlarını düşürmeli’

Sanayicilerin kendi maliyetlerini düşündüklerini söyleyen Suiçmez şunları kaydetti: “Devlet destekçi oluyor bizler üreticiler elimizden geleni yapıyoruz fakat sanayiciler yem üreticileri fiyat artışına gidiyorlar. Ulusal süt konseyinin toplanması ve herkesin bir olması, herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor. Yani dışarda baktığımızda bir bardak çay 2,5 TL buna bakarsak gerçekten süt fiyatları komik rakamlarda. İsteğimiz 1 litre soğutulmuş inek sütünün en az 1,80 kuruş olmasıdır. Bizim de maliyetlerimiz ona göre dengelenmiş olsun ve emeğimizin karşılığını alalım. Tabi tüketici içinde alım gücüne göre bir fiyat oluşturulması gerekiyor. Sütçülük işi herkesin birbiriyle bağlantılı olduğu emek isteyen bir iş herkes elinden geleni yapmalıdır”

‘Hükümet hep destekçimiz’

Devletin hep üreticinin yanında olduğunu belirten Suiçmez: “Eskiden Et Ve Balık Kurumu olan Et Ve Süt Kurumu olarak değiştikten sonra çok daha iyi hale geldi üreticinin durumu. Kurumu arz talep dengesizliği olduğunda piyasaya müdahale edip dengeyi sağladı. Umarım ki aynı şekilde devam eder. Kimse karamsarlığa kapılmasın tarımın her kolu zor tabi ki ama hayvancılık en zoru çünkü çok emek ister 7/24 hizmet ister hep hayvana bakım ister tatili olmaz. Hükümetimiz bunların farkında hep arkamızda ama sanayiciler kendileri açısından ne iyi olacaksa ona bakıyorlar. Hâlbuki üretici olmazsa sanayicide olamaz dolasıyla tüketici de ürünlerden yararlanmaz” dedi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez: “Ramazan ayının da içinde olmamız vesilesiyle tüketicilerde sesleniyorum süt içsinler ayran içsinler yoğurt, peynir ve tereyağı tüketsinler. Ne kadar tüketim olursa o kadar üretim olur. Ayrıca sütün kansere bile çare olduğunu çok önemli, besleyici temel bir gıda olduğunu da unutmamak lazım” dedi.

 Suiçmez, Ramazan ayı içerisinde Selimiye Camii’nde Süt Üreticileri Birliği olarak bir iftar yemeği düzenlemeyi düşündüklerini de ifade etti.

İpek Deniz