Devrim yasalarının yıldönümünü kutladılar
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından dernek binasında 1924 tarihinde 'Hilafetin Kaldırılması, Şer'iye ve Evkaf Vekâletinin Kaldırılması, Eğitim ve Öğretim Birliği Yasaları'nı kapsayan devrim yasalarına yönelik basın açıklaması düzenlendi.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi tarafından dernek binasında 1924 tarihinde “Hilafetin Kaldırılması, Şer’iye ve Evkaf Vekâletinin Kaldırılması, Eğitim ve Öğretim Birliği Yasaları”nı kapsayan devrim yasalarına yönelik basın açıklaması düzenlendi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, 3 Mart 1924 yılında kabul edilen Devrim Yasası’nın 96’ıncı yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Açıklamayı okuyan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, devrim yasalarının yaşamsal ve vazgeçilmez olduğunu söyledi.
3 Mart 1924’ün Cumhuriyet tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu dile getiren Özcan; “Bu tarihte yasalaşan üç önemli kanun çağdaş, demokratik, laik ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısının temelini oluşturmuştur. “Hilafetin Kaldırılması, Şer’iye ve Evkaf Vekâletinin Kaldırılması, Eğitim ve Öğretim Birliği Yasaları” çağdaş toplumun, laik ve bilimsel eğitimin şartıdır. Çağdışı kalmış bir devlet sisteminin yıkılışıdır. Böylece, toplumu ve devleti din kuralları yerine, gelişen ve sürekli değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, akla ve bilime uygun yönetme esası benimsenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin laik yapıya kavuşması yolunda ileri bir adım atılmıştır. Cumhuriyet, “sultan-halife egemenliği” yerine “Ulus egemenliğini” esas alan rejimdir” dedi.
“Amaç aydınlanma, bağımsızlık ve özgürlüktür”
Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmeden önce saltanatı, Cumhuriyeti ilan ettikten sonra da halifeliği kaldırdığını belirten Özcan; “Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kurmuştur. Ancak, bugünkü Diyanet İşleri Başkanı, uygulamaları ve beyanlarıyla Atatürk düşmanlığını, Devrim Yasalarına karşıtlığını gizlememektedir. Atatürk’ü ve Ulusal günleri hutbelerden çıkarmış, hurafelere yer vermiştir. Devrim Kanunları, Cumhuriyet’in saygın, yetkin, üretken yurttaşlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Amaç; aydınlanma, kadın-erkek eşitliği, aklın ve bilimin egemenliği, bağımsızlık, özgürlük ve onurlu yaşamdır” ifadelerine yer verdi.
Sorunların çözümü için herkesin akıl ve hukuk dışı olana direnmesi ve mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Özcan, demokratik düzenin sağlanması yönünde üzerine düşen görevi yapacaklarını belirtti.
Dilek Kızılkan-Özlem Ceylan