'Demokrasi yerellerde başlıyor'
Gazeteci ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki dönem Başkanı Nail Güreli, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Edirne yerel basınıyla buluştu.
Gazeteci ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki dönem Başkanı Nail Güreli, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Edirne yerel basınıyla buluştu.
Yerel basınla düzenlenen sohbet toplantısında Güreli genç meslektaşlarına 10 Ocak ruhunu anlattı. "Susma susmadıkça sıra zalimlere gelecek" diyen Güreli, susmadıkça özgürlüklere kavuşmanın mümkün olduğu vurgusunu yaptı günümüzde haber körleşmesi yaşandığına dikkat çekti.
Hudut Gazetesi sahibi Gazeteci Gönül Uyanıktır yaptığı konuşmada, "10 Ocak Günü, çalışan Gazeteciler Günü. Üstadımız Nail Güreli aramızda ve biz de arkadaşlarımızla birlikte sohbet edelim istedik. 10 Ocak'ı konuşalım istedik. 10 Ocak tarihinin ruhunu ve gerekçelerini o dönemi yaşamış büyüklerimizden ve halen çalışan gazeteci, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Sendikası önceki başkanlarından Nail Güreli'den dinlemek anlamlı olacak" dedi.
Nail Güreli sohbet toplantısında, "Yerel basın çok önemli. Yerel basın çok daha güçlü ise, demokrasinin işlerliği artıyor, demokrasi yerellerde başlıyor. Demokrasinin birinci basamağı yerel yönetimler, basınıyla olsun, bürokrasisiyle olsun sivil toplum örgütleriyle olsun, yerel basında demokrasi işlediği zaman toplumda kök salıyor, yerleşiyor ve merkezi basını da etkiliyor. 10 Ocak önce bayramdı, 1971'den sonra Gazeteciler Günü olarak geldi. Kutlama değil artık eski o günlerin mücadele azmini yeni kuşaklara nakletme günü olarak anılıyor. 1971'de askeri müdahale muhtıra olduğunda o dönemde basın özgürlüğü bayağı kısıtlanmıştı. O tarihte basın bayramı olarak değil, gazeteciler günü olarak anılmasına karar verildi." dedi.
"HABER KÖRLEŞMESİ DÖNEMİ"
"Bugün artık çoğu gazetelerde magazin, spor öne çıkıyor. Sayfa sayıları azaldı. 40 sayfalık gazeteler 30 sayfa ancak çıkabiliyor, haber azaldı. Bu okurların da dikkatini çekiyor." diyen Güreli "Böylesine bir dönem haber körleşmesi diyorum ona. Demokratik rejimin işlemesi bakımından da önemli bir engel. Burada yerel basın çok önemli. Yerel basın çok daha güçlü ise, demokrasinin işlerliği, demokrasi yerellerde başlıyor. Demokrasinin birinci basamağı yerel yönetimler, basınıyla olsun, bürokrasisiyle olsun sivil toplum örgütleriyle olsun yerel basında bu demokrasi işlediği zaman toplumda kök salıyor, yerleşiyor ve merkezi basını da etkiliyor." dedi.