Ciğerciler plastikte birinci sırada
Kentte bir süre önce başlatılan "Çevre Dostu İşletmelere Yeşil Nokta" projesi, esnafların da desteğiyle devam ediyor.
Plastik kullanımının azaltılması ve bu işletmelerin belirlenerek “Bu İşletmede Plastik Kullanılmıyor, Çevre Dostu İşletme" logosunun asıldığı proje kapsamında Balkabağı Bakery işletmesine de yeşil nokta etiketi verildi. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, en çok ciğercilerin plastik kullandıklarını ifade ederek, “Bir ciğercide günlük en az 100 tane plastik su şişesi servis ediliyor” dedi.
Edirne Belediyesi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Grubu, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Edirne Bakkallar Odası ve Edirne Doğa Sporları Kulübü'nün de desteklediği proje kapsamında Edirne Kent Konseyi de destek veren kurumlar arasında yerini aldı.
Proje kapsamında daha önce İstasyon Kafe’ye verilen "Çevre Dostu İşletmelere Yeşil Nokta" logosunun ardından Balkabağı Bakery işletmesinde de logonun asılması için etkinlik düzenlendi.
Günde en az 100 şişe plastik
Projenin öncüllerinden Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, bir ciğerci dükkanında günde en az 100 adet plastik su şişesinin kullanıldığını söyledi. Bu rakamın kentteki diğer ciğercileri de düşününce artabileceğini vurgulayan Eren, “Yeşil nokta etkinliğimizi biraz minimum tuttuk. Sadece günlük kullanımda üç beş dakika da tüketilen plastik su şişeleri ve birkaç dakika içinde kullanılıp atılan pipetlere karşı bir çalışma yeşil nokta logosu veriliyor. Günü birlik kullandığımız plastikler doğada havaya ve suya karışarak yüzyıllarca kalabiliyor ve bizi çeşitli hastalıklara karşı geliştiriyor. Biz yola çıkarken önce ‘Plastiğe Hayır’ grubu ile işe başladık. Bir kısmı seçenekli kullanıyordu bir kısmı hiç kullanmıyorlar. Bal kabağı kafe de hiç plastik kullanmadığını tespit ettiğimiz işletmelerden biriydi. Onun törenini yapmak için geldik. Biz bu çalışmanın diğer illere de yansımasını istiyoruz. Bizim vatandaş olarak tüketici olarak cam şişeleri talep etmeliyiz. Bu çalışmayı bu şekilde geliştirmek mümkün. Bir ciğerci de en az 100 tane plastik şişe servis edildiğini dediler. Yüzbinlerce plastik şişe doğaya atılıyor ve hastalık olarak bize geri dönüyor. Bu anlamda diğer kurumları da arkamıza alarak kurumlarımızı geliştirdik. Bir süre sonra tüm işletmelerimiz buna ayak uyduracaktır. Ciğercilerimiz dahil” diye konuştu.
‘Geri dönüşümde ödül aldık’
Geri dönüşüm noktasında cam şişelerin 2017’de nüfusa oranla en çok Edirne Belediyesi tarafından toplandığını ve bu konuda ödül aldıklarını belirten Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, “Geri dönüşüme gitmeyecek, gidemeyecek ve bunun çok ciddi şekilde sağlık sorunları yarattığını bilmeliyiz. Plastik kırıntıları bekleyen su şişelerinde suya karışıyor. Camın geri dönüşümü çok da kolay olan ve pratik bir geri dönüşüm aracı. Bizler belediye olarak en çok cam toplayan belediyeyiz. 2017 yılında nüfusuna göre en fazla cam toplayan belediye olarak bize belediye olarak hediye verildi. İşletmemizin sahibi kadın ve kadınlarımızın böyle duyarlı olmasını bekliyorduk. İlk yeşil nokta etkinliğimizdeki işletmemizin de sahibi kadındı. Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Günde 2 ton plastik poşet
Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, projeye destek vermek adına plastik poşet kullanımı en aza indirmek için bez torba yaptıracaklarını söyleyerek, “Esnafımızın plastik poşet kullanımının azaltılması konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Oda olarak bez torbalar başlatıyoruz. 5 bin adet bez torba bastırmayı düşünüyoruz. Bu anlamda tüm esnafımızın doğaya geri dönüşümü kolaylaştırması açısından geri dönüşümlü ürünler kullanmaları yönünde kendilerini bilgilendiriyoruz. Bizim de tahminlerimize göre esnaf günde 1-2 ton poşet kullanıyor. Bizim de bunun kullanımını ne kadar azaltırsak doğaya o kadar katkımız olur diye düşünüyoruz” dedi.
Plastiğe hayır cam şişeye evet
Plastiğe Hayır Grubu sözcülerinden Özge Kılıç Uysal, camın en sağlıklı geri dönüşüm maddesi olduğunu vurgulayarak, “Geri dönüşüm çare değil son basamak olmalı. Bizim ilk amacımız plastik oranını azaltmak olmalı. Bu yolda kaynak kaybı oluyor. Temiz su kaybı ve enerji kaybı oluyor. Bir plastik çok fazla geri dönüşüme tabi tutulamadığından plastiğin geri dönüşümü çare olmuyor. Bu nedenle cam şişeye geçmek en doğru karar” şeklinde konuştu.
Örnek işletme
Proje kapsamında örnek işletmelerden biri olduklarının altını çizen işletme sahibi Didem Küçük, çevre dostu bir işletme olarak hizmet vermeyi sürdüreceklerini belirtti. Küçük, işletmesinin hiçbir kısmında plastiğe yer vermediklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Benim işletmem yaklaşık 3 yıllık bir işletme. Öncesinde de 2 yıllık bir ön çalışması var. Başından beri düşündüğüm tek şey 9 yaşımdaki kızıma yedirmediğim hiçbir şeyi müşterime satmayacağımdı. O yüzden biz açıldığımızdan beri plastik hiçbir şekilde kullanılmıyor. Karton poşet kullanıyoruz. Daha çok maliyetli olmasına rağmen kendi adımıza ait bir karton yaptırdık ve bunları da plastik olarak kullanmıyoruz. Yine keklerimizi plastik bardaklar yerine cam bardaklara satıyoruz. İç rahatlığıyla tüm ürünlerimizi satıyoruz. Çünkü dediğim gibi ben plastik olan hiçbir şeyi evime satın almadıkça müşterilerime de bu ürünleri satmama konusunda ısrarcıyız. İnatla bu düzende gidecek. Çok söylendi”
İpek Deniz