Çiftçiler Gübre Desteği Bekliyor
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, gübre fiyatlarındaki artışın üreticinin gübre almakta zor bir duruma soktuğunu söyledi. Ergin, 'Fiyat artışı nedeniyle çiftçi gübre almakta zorlanıyor. Kışlık ürünleri ekmeye hazırlanan çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle ihtiyacı olan gübreyi alamazsa birçok üründe azalma olabilir' dedi.
Hammadde bakımından dövizdeki artışa bağlı olarak fiyat artışlarını kontrol edilemediğini belirten Ergin, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü verilerine göre 2017'de ortalama fiyatı ton başına 600 lira olan yüzde 21 Amonyum Sülfat gübresinin şu anda piyasa fiyatı 1500 lira. Aynı dönemde DAP gübresinin tonu 1350 liradan 3 bin 500 liraya ulaştı. Yine 20.20.0 gübresinin tonu 950 liradan 2 bin 500 liraya, ürenin tonu 900 liradan 2 bin 500 liraya çıktı. Potasyum ve nitratlı bazı gübrelerin tonu 4 bin lira ile 7 bin lira arasında satılıyor” şeklinde konuştu.
Çiftçinin tarımsal girdilerdeki maliyetlerden olumsuz etkilediğini belirten Ergin, dövizdeki artışa bağlı olarak yükselen fiyatlarla alakalı hükümetin bir çözüm bulması gerektiğini ifade etti.
“Gübre Tüketimi Azalırsa, Verim Düşer”
Gübrede yaşanan krizin tarımsal üretimi etkileyeceğini savunan Ergin, şunları söyledi: “Çiftçi bu fiyatlarla gübre alamaz ve tarlasına gübre atamaz bu kez verimlilik düşer. Bitkisel üretim azalır. Çiftçinin geliri düşer. O zaman gelecek sene hiç alamaz. Bu nedenle gübre konusunda mutlaka önlemler alınması gerekiyor.”
Artan gübre fiyatları nedeniyle bu yıl gübre alma noktasında sıkıntı yaşayacaklarını dile getiren çiftçiler ise, konuya devletin el atmasını ve üreticinin gübre alabilmesi için gübre desteği vermesi gerektiğini söyledi.
İpek Deniz