Çiftçi iflas etti
MHP Edirne İl Başkanı Mehmet Tolga Akalın, "Tarım sektöründe sayıları 20 milyon civarındaki çiftçimiz ve emekçimiz, 10 milyon 300 bin emeklimiz, 9 milyon 900 bin yeşil kartlımız, 5 milyonun üzerindeki asgari ücretlimiz, 1 milyon 250 bini aşan 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanan yaşlı ve engellilerimiz, 2,5 milyon işsizimiz yoksullukla cebelleşmekte, gelir dağılımındaki adaletsizlikle perişanlık yaşamaktadır" dedi.
Mehmet Tolga Akalın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisi ağır hasarlı üretim yapısı ve cari açıkla zar zor büyüyebilen, istihdam üretmeyen ve yabancı ülkelerin tasarrufuyla soluk alıp veren bir görünümde olduğunu bildirdi.
2012 yılının üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı beklentilerin gerisinde kalarak yüzde 1,6 oranına düştüğünü anlatan Akalın, Türk çiftçisinin durumunun perişan olduğunu söyledi.
Cari açık vererek büyüyen ekonomik sistem kalıcı iyileşme sağlayamadığını, feryatları dindiremediğini ve ihtiyaçları gideremediğini ifade eden Akalın, “Anlaşıldığı kadarıyla, cari açığın en önemli kaynağı olan dış ticaretteki gedikler önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir. Başbakan Erdoğan değişik ortam ve açıklamalarında, ihracat performansıyla iftihar etmekte, devamlı olarak alışkanlık haline getirdiği dün-bugün kıyaslamalarıyla vakit geçirmektedir. Oysa Türkiye AKP iktidara geldiğinde dünyanın 15. Ekonomisi iken bugün 16. sıradadır. Savaştan çıkan bir devlet 1923-30 döneminde dünyanın 6. büyük ekonomisi iken başbakanın halen 1923 ile uğraşması anlaşılabilir değildir” dedi.
TÜRK ÇİFTÇİSİ İFLASA SÜRÜKLENİYOR
Son 10 yılda Türk çiftçisinin en önemli girdileri olan gübrede artış oran ortalama % 435,
Mazot da artış oranın ortalama % 315 olduğunu ifade eden Akalın, şöyle devam etti:
“Buna karşılık yekünü ilgilendiren en önemli ürünümüz olan buğday sadece %100 artmıştır.
2002 yılında sadece bir banka tanıyan çiftçi bu durum karşısında ortalama yaklaşık % 300 lük küçülmeye karşılık 3 yeni finans kuruluşu ile tanışmış ve toplamda ortalama 4 bankadan borçlanma yoluna gitmiştir.
Bugün Türk Çiftçisi “takla attırmak“ olarak ifade ettiği bir yöntem ile aynı parayı her bankadan kredi kapatıp açma yolu geçirmekte ve gelirini de aradaki faize heba etmektedir. Tarım sektöründe sayıları 20 milyon civarındaki çiftçimiz ve emekçimiz, 10 milyon 300 bin emeklimiz, 9 milyon 900 bin yeşil kartlımız, 5 milyonun üzerindeki asgari ücretlimiz, 1 milyon 250 bini aşan 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanan yaşlı ve engellilerimiz, 2,5 milyon işsizimiz yoksullukla cebelleşmekte, gelir dağılımındaki adaletsizlikle perişanlık yaşamaktadır. Kim ne derse desin Türkiye ekonomisi adı konulmamış ve ilanı da yapılmamış bir krizi yaşamaktadır. Bu döngü bitmeden, ekonomi üretken bir yapıya bürünmeden AKP hükümetinin gelişme, kalkınma ve istikrar sözleri karşılıksız kalacak, bu sözlerin muhatapları mahcubiyetten kurtulamayacaktır.”