Çeyizleri süslemeye devam ediyor

Eski İstanbul Caddesi yolu üzerinde yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden 67 yaşındaki Ali Bıyık 54 yıldır yorgancılık mesleğini sürdürüyor. Bıyık, eskiye göre pek tercih edilmese de evlenecek kızların çeyizini süslemeye devam ediyor.

Çeyizleri süslemeye devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de 36 yıldır yorgancılık mesleğini sürdüren Ali Bıyık, büyük emeklerle üretilen el yapımı yorganların hazır yorganlara göre pek çok avantajı olmasına rağmen şimdiki nesillerin tercih etmediğini söyledi.

Yorgan, yastık, yatakların üstüne sermek için koruyucu ince yatak yapan yorgancı Ali Bıyık; “Müşteri elinde olan yün yapağı getiriyor. Evlerindeki yapakları getirip yorgan ya da yastık yaptırılarak değerlendiriyor. Ama mesleğimiz gün geçtikçe önemini kaybetti. Her şeyin hazırı çıktı. Ben bu meslekten emekli oldum. Şimdi de hem vakit geçirmek için hem de insanlara bir faydamız olsun diye halen devam ediyorum. Hazır yorganlardan çok farkı var. Hazır almış olduğun bir takım elbiseyle kendin diktirdiğin bir elbise nasıl aynı olmuyorsa yorganda da aynı şey geçerlidir. Hazır aldığın zaman içinde ne olduğunu bilmiyorsun. Ama kendin yaptırdığın zaman içindeki malzemeyi biliyorsun” dedi.

Binlerce ilmik atılarak, kendine has işlemeleriyle dikilen el yapımı yorganlar, bugünlerde eski popülerliğini kaybetmiş halde. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla her eve giren hazır yorganlar, el yapımı yorganların yerini aldı. Çıraklık dönemiyle birlikte 54 yıldan bu yana yorgancılıkla uğraştığını kaydeden Bıyık, el yapımı yorganların hem sağlık açısından hem de estetik görünümüyle hazır yorganlardan daha güzel olduğunu ifade etti.

Çırak Yetişmiyor

Çırak yetişmemesine de sitem eden Ali Bıyık; “Yorgancılık bitmeye yüz tutan meslekler grubunda yer alıyor.Her mesleğin kendine göre bir zorluğu var. Bugün için birisi bu mesleğe yeni başlayıp yapmaya kalkışsa aç kalır. Yorgancılık mesleği çok güzel meslek. Bu meslek sayesinde karnımız doydu.Yorgancılık bizden sonraki nesilde aranan bir meslek olacak ama o zaman da bulamayacaklar. Çünkü yetişen nesil yok” diye konuştu.

 “Nakış nakış işleniyor”

Yorganın yapımından da bahseden Bıyık,“İlk etapta kumaşı ölçülerinde kesip makine ile etrafı dikiliyor. Hallaç makinesinde pamuk kabartıldıktan sonra pamuğu yerleştiriyoruz. Yorgan dağılmasın diye üzerinden teyelleme işlemi yapılıyor. Yorganın kenarları dikildikten sonra özellikle motif yapmak için tebeşirle çizme işlemi yapılıyor. Daha sonra seçilen modele göre de yorgan nakış nakış işleniyor” dedi.

Çeyizlik yorgan fiyatları üzerindeki işlemesine göre 150 TL ile 500 TL arasında değişiyor.

Özlem Ceylan