Çevreciler, ÇED raporunun reddedilmesi için dilekçe verdiler
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Meriç Nehri kenarındaki bir kum eleme tesisinin genişleme ve beton santrali kurulumu için yaptığı ÇED raporu talebinin reddedilmesi için itiraz dilekçesi verdi.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bırakılan itiraz dilekçelerinin ardından basın açıklamasında bulunuldu. Açıklamayı okuyan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, bölgenin hassas ekosistemler içinde yer aldığını söyledi.
“Bölge Hassas Ekosistemler İçinde Yer Alıyor”
Meriç Nehri kenarındaki bir kum eleme tesisi kapasite artırımı ve 4 adet beton santrali yapım işi için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ÇED raporu başvurusunda bulundu. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri ise bölgede yapılması planlanan genişlemenin yasalara aykırı olduğunu belirterek işletmenin ÇED raporu talebinin reddedilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri ve çevreciler bölgenin ruhsat sahasının, konum olarak şehir merkezinde tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle ender bulunan bir alanda olduğunu belirterek bakanlığın çevre düzeni planı hükümlerine göre de hassas ekosistemler içinde bulunduğunu ifade etti.
“Tanıtım Dosyası Eksikliklerle Dolu”
Basın açıklamasını kamuoyuyla paylaşan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, bölgede halen faaliyet gösteren kum çakıl ocağının kapasite arttırımı ve 4 adet beton santrali yapılmasına izin verilmemesi için dilekçelerini verdiklerini söyledi. Dernek Başkanı Ayten Eren, söz konusu işletmenin proje tanıtım dosyalarında eksiklikler bulunduğunu özellikle 11.Bölge DSİ Bölge Müdürlüğü’nden görüş dahi alınmadığını bildirdi.
Yine proje tanıtım dosyasında Edirne Belediyesi’nde alınması gereken ruhsattan bahsedilmediğini dile getiren Dernek Başkanı Eren; “Durumun nehir yatağı içindeki canlı yaşama, ekolojik sisteme, flora ve faunaya vereceği zararı, akademik çalışmalara dayanarak kabul edilemez olduğunu biliyoruz. Bilimsel raporlarda, Meriç Nehri’nin dip kısmında yaşayan toplam 39 canlı grubu bildirilmiştir. Bu canlılar, Nehirdeki dip sedimentinde kum ve çamur materyalinin içinde yaşarlar ve özellikle nehirde bulunan balık gibi büyük canlıların besinini oluştururlar. Kum-çakıl kırma, eleme, yıkama sonrası kalan suların geri verilmesi doğal yapısını bozup, bulanık yapısıyla nehrin gün ışığının alımını engelleyerek balıkların beslenmesinde problemlere yol açabilir.” Dedi.
Eren, kapasite artırımının anayasanın 17. maddesi, 45. Maddesi, 56. maddesi, 169. maddelerine, Kıyı Yasasına, Çevre Kanunu’na tamamen aykırı olduğunu söyleyerek başvurusu yapılan proje tanıtım dosyasına ait ÇED sürecinin iptal edilmesini ve acilen sonlandırılması kararının verilmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Ebru Güven Mutlu