Çeltik ekimine dron desteği

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan Edirne'de, tarımsal üretimde teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanılmaya devam ediliyor. Kentteki üreticiler, geleneksel yöntemlerin yerini alan dronlarla çeltik ekimine yönelerek hem zamandan tasarruf ediyor hem de maliyetleri düşürüyor.

Çeltik ekimine dron desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekim süreci, tarlaların “tava” adı verilen ve suyla doldurulan arazilere dönüştürülmesiyle başlıyor. Daha sonra, 40 kilograma kadar tohum taşıyabilen dev dronlar yardımıyla kısa sürede geniş alanlara homojen şekilde tohum ekiliyor. Traktörle yapılan ekimlerde yaşanan toprak yarılması, su kaybı ve iz oluşumu gibi sorunlar da ortadan kalkıyor.

Üretici Abdullah Meşeci, dronla yapılan ekimin avantajlarını sıraladı.

İşlerinin kolaylaştığını vurgulayan Meşeci, “Dron ile ekim maliyetleri düşürüyor. Dron rahatlık sağlıyor. Programlanması yapılıyor ve çamurun içine girmeden tohum atılıyor. İlerleyen dönemde biz de bir dron alacağız." Diye konuştu.

Üretici Özcan Çetin de dronla ekimin yapılmasıyla zamandan da tasarruf ettiklerini diye konuştu

Teknolojinin gelişmesiyle modern tarım aletlerinden faydalandıklarını aktaran Çetin, “Geleneksel ekim yöntemlerine göre dronun pek çok avantajı var. Öncelikle tohum zayiatı az oluyor ve daha homojen ekim oluyor. Tarlaya traktör girmediği için iz olmuyor. Bitki kökü daha iyi gelişiyor. Normal ekime göre yüzde 20 fazla verim sağlıyor." İfadelerini kullandı.

Dron operatörü Tugay Gümüş ise üreticilerin dronla ekime ilgi gösterdiğini ve talebin çok olduğunu dile getirdi.

Zorlu ekim alanlarında dronla işlerin kolaylaştığını vurgulayan Gümüş, “Traktörle girildiğinde toprak yarılıyor hem su kaybına neden oluyor hem fazla ot çıkıyor. Dron ile ekim yapıldığında birim alandaki verim daha fazla oluyor. Tohumu tarlanın her köşesine denk şekilde atıyoruz. Bu sayede verim artıyor. Bir turda yaklaşık 2 dönüm tohum atabiliyoruz. Edirneli üreticiler yeni teknolojileri kullanıyor." Şeklinde konuştu.