Çeltik ekim hazırlıkları sürüyor
Edirne'de çeltik ekimi için hazırlıklar hız kazandı. Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 44'ünü karşılayan bölgede üreticiler, su kaynaklarını dikkatli kullanarak verimli bir sezon geçirmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin çeltik üretiminde başı çeken Edirne’de, üreticiler ekim hazırlıklarına hız verdi. Ülke genelindeki çeltik ihtiyacının yaklaşık yüzde 44’ünü karşılayan kentte, tarlalar modern tarım ekipmanları ile ekime hazırlanıyor. Bu yıl su kaynaklarının daha dikkatli ve planlı kullanılması hedeflenirken, üreticiler verimli bir sezon için yoğun mesai harcıyor.
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Cemal Durmaz, bölgede henüz çeltik ekiminin başlamadığını ancak hazırlıkların hızla sürdüğünü belirtti. Durmaz, “Bir hafta içinde belirli bölgelerde ekim başlayacak. Çakmak Barajı İletim Kanalı'ndan önceden sifonla su veriliyordu, şimdi motorlu sistemlere geçildi. Üreticiler bu yıl daha temkinli davranıyor, su kullanımıyla ilgili sorumluluğu da kooperatiflerden alarak kendileri üstlenmiş durumda” dedi.
“Bu yıl su kullanımda daha dikkatli olacağız”
Durmaz, su kullanımının bu yıl daha düzenli ve dikkatli olacağını, Meriç Nehri’nin debisine göre hareket edileceğini belirtti. “Valilik de dikkatli su kullanımına dair açıklamalarda bulundu. Çakmak Barajı tamamlandığında, gelecek yıl su sorunu kalmayacak. Haziran-Temmuz gibi kanalın barajı doldurması bekleniyor.” diye konuştu.
“Geçen yıl 70 bin dekar civarında ekim yapıldı”
Uzunköprü S.S. Çakmak Barajı Sulama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Çelebi ise, kendi bölgelerinde ekim işlemlerinin henüz başlamadığını söyledi. Çelebi, “Yer hazırlıkları önümüzdeki hafta başlar. Üreticilerimizin bize müracaat etmesiyle birlikte ekim süreci Haziran sonunu bulur. Geçen yıl 70 bin dekar civarında ekim yapıldı. Meriç’ten su alabildiğimiz sürece üreticimizin ihtiyacını karşılayacağız. Çakmak barajı henüz tam kapasite çalışmıyor. Sulama kanallarının inşasının yıl sonuna kadar sürecek. Ancak önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan sistemin, bölgedeki su sıkıntısını büyük ölçüde gidereceğini düşünüyorum. Ekim işlemlerinde riski çiftçilerin kendisi aldı. Bu iş yapılıyorsa her türlü risk göze alınmalı ” ifadelerini kullandı.
Melih Baran