Çalışmalar devam edecek

Zincirli Kuyu Mescidi Müze Müdürlüğünün raporunu bekliyor. Yetkililer, 'Müze Müdürlüğünden gelecek olan rapora göre proje kararı verilecek. Mescid en son su altında kaldığı için mihrap yönü detaylı bir şekilde çalışılamadı' dediler.

Çalışmalar devam edecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapılan ve Cami alanının tam olarak ortaya çıkarılması için proje ve Müze Müdürlüğü raporu bekleyen Zincirli Kuyu  Mescidinde hava şartlarının düzelmesi ile birlikte çalışmaların devam edeceğini belirten yetkililer,  öncelikle Müze Müdürlüğünün raporunun gelmesinin gerektiğini söylediler.,

RAPOR BEKLENİYOR

Mescid alanında kazı çalışması yapıldığını belirten yetkililer, “Kazı çalışması yapıldı. Şimdi Edirne Müze Müdürlüğünün yazacağı rapor bekleniyor. Bu rapora göre proje yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Çünkü Mescidin bulunduğu alanın büyük çoğunluğu yolun altında kalmış. Bu temellere ulaşılması gerekiyor. Temellere ulaşılamaması halinde ise mescid camii yapılmayacak ve sadece minare bırakılacak. Bu tür yapılarda proje ve restorasyon yapmak oldukça zor. Çünkü büyük bir bölümleri yol altında kalmış. Bu yüzden temeller ne durumda bilmiyoruz. Öncelikle raporun gelmesi gerekli. Rapor geldikten sonra proje konusunda karar verilecek. Çalışmalar bırakılmış değil. Mescidin mihrap yönü su altında kaldığı için detaylı bir şekilde çalışılamadı. Havalar iyi olduğunda ve su düştüğünde zemin çalışması yapılacak” dediler.

“BİR ÇOK ESERDE RASTLIYORUZ”

Bu tür sıkıntıların bir çok eserde olduğunu belirten yetkililer, “ Toprak altında kalan eserlerimizi kurtarma çalışmalarımız sürüyor. Bu tür tarihi eserlerimizim temelleri bulunanları onarıyoruz, ne  var ki temelleri olmayan eserleri onarmamız mümkün değil. Kısa  bir süre önce Hasan Sezai Baba Dergahı Camisi onarıldı. Buranın temelleri olduğu için onarım gerçekleşti. Ancak temeli olmayan, projesi çizilemeyen eserleri onarmamız mümkün değil” dediler

TARİHÇESİ

Resmi kayıt ve belgelere dayanan mescidin diğer bir adı da Sivrihisari  olarak da bilinen ahşap çatı bu yapının tamamen yıkılmış yok olmuş, minaresi  yarıya kadar günümüze kadar ayakta kalmayı direndi. Kürsü tuğla ve kaba yontu taşla kasetli olarak yapılmış. Papuç çok basit iki sıralı kaba yontu taştan ibaret, kürsüden pabuça geçişin en basit örneklerinden birini etmektedir. Gövde ,üçer sıra klasik tuğla ve teker sıra yontu taşından yapılmıştır. Şerefe altında spiral denenmesi şerefiye ayrı bir özellik katmıştır. Gövde içindeki basamaklar kürsü ve pabuç gibi çekirdeksiz  tuğla dolgu üzerine meşe ağacı koyularak yapılmıştır. Zincirlikuyu  Mescidi’ nin  tarihçesi   16. Y.Y. dönemine ait olduğuna dair resmi belgelerden anlaşılmaktadır.

 Haber Merkezi