Çağdaş aşçıları konuk ettiler
Edirne Turizm Lisesi'nde mesleki gelişim etkinlikleri hız kesmiyor.
2011-2012 Eğitim Öğretim yılı içerisinde kendini kanıtlamış turizm profesyoneli, girişimcisi, mutfak uzmanını konuk eden lisenin bu haftaki konukları İstanbul Çağdaş Aşçılar Derneği'nin kendini kanıtlamış şefleri oldu.
Edirne Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ndeki rehberlik, mesleki gelişim ve kariyer gününde öğrenciler şefleri ile söyleşiyi dikkatle izleyerek sorular sorarak katılım gösterdiler.
İstanbul merkezli Çağdaş Aşçılar Derneği (ÇADER) başkanı Volkan ÇENGEL'in sunumunu yaptığı bölümde, diğer şefler de zaman zaman bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmaları ile devam etti. İstanbul da çeşitli turizm tesisi ve otel, restaurantta; balık, dünya mutfağı ve Türk, Osmanlı mutfağı üzerine hizmet veren aşçılık ustaları Volkan ÇENGEL, Nihat DOĞUTÜRK, Adem ÇINAR, İlhan ELBİR, Mehmet GÖNÜL, Ersin GÖNÜL, Şener KURTOĞLU sunumlarına aşçılık yarışmaları ile ilgili önemli aktarımlarla devam ettiler.
AŞÇILIK ARTIK DEĞERİ YÜKSELEN BİR MESLEK DALI
Çağdaş Aşçılar Derneği başkanı Volkan ÇENGEL; "Eskiden aşçılık çekinilen, açıkça ifade edilemeyen bir meslek dalı olarak biliniyordu. Kız arkadaşlarımıza bile aşçı olduğumuzu söylemeye çekinirdik. Son yıllarda aşçılık mesleği hak ettiği değeri görüyor. Artık hali vakti yerinde olan insanlar bile çocuklarını aşçılık ve mutfak konulu sertifika programlarına 10-15 bin TL ücretler vererek eğitime gönderiyorlar. Gerek turizm sektöründe, gerekse medya da aşçılığın yükselen bir değer olması bu mesleğin daha bilimsel şekilde yapılmasının da önünü açıyor. Üniversitelerin yeni açılamakta olan Gastronomi bölümleri bunun en güzel örneğidir. Sizlere de bu işte hem akademik eğitim almanızı hem de çalışabildiğiniz kadar çok çeşitli yerde ve uzun süre mutfak ta alt bölümlerde olmanızı tavsiye ediyorum. Mümkün olduğu kadar çok işin alt basamaklarında zaman geçirin, her şeyi, herkesten öğrenmeye çalışın. Ustalarınızın, şeflerinizin kişiliklerini değil, el marifetlerini, işlerini dikkate alın. Sonra da belli bir süre sonra kendi tarzınızı, yaratıcılığınızı ortaya koyun."
HAYAL GÜCÜ VE YARATICILIK
Aşçılık mesleğinde yaratıcılığın çok önemli olduğunu vurgulayan Çengel, "Öğrencilere tavsiyem hayal gücünü kullansınlar. Bizim mesleğimizin yüzde 50'si malzemeye, yüzde 50'si ise yaratıcılığa dayanıyor. Bu mesleği yapan kişinin hayal gücü yoksa kısa döngü içerisine girer ve devamlı sabit yemekleri yapar. Öğrencilere, hayal gücünü kullanmaları ve yaratıcı olmaları tavsiyemdir" diye konuştu.
Edirne Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Müdürü Şeref Uz da, mesleki gelişim çerçevesinde, usta aşçılarla öğrencileri bir araya getirdiklerini ve bu kapsamda usta aşçıların öğrencilere model olmalarını hedeflediklerini belirtti. Sunumların sonunda katılımcı aşçı ve dernek başkanına teşekkür belgesi plaket takdim edildi. Edirne'nin mutfakta önemli özel ürünü tava ciğer test edip çok beğendiler.