'Bu camiyi bir daha yapamayız'

Eski Cami önündeki ağaçların kesilmesi ile ilgili olarak gazetemize özel açıklama yapan Vali Dursun Ali Şahin, 'Bilimsel rapor sonucu ağaçlar kesildi ve yerine kök yapmayan Oya ağaçları dikildi' dedi.

'Bu camiyi bir daha yapamayız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Gazetemize özel açıklama yapan Vali Dursun Ali Şahin Eski Cami önünde kesilen ağaçlar ve açığa alınan Dr. Dilek Tuncer konusunda bilgi verdi. Eski Cami önündeki ağaçlarla ilgili olarak bilimsel rapor olduğunu belirten Vali Tuncer, “Bu ağaçları her zaman dikme imkanımız var ama Eski Camiyi yeniden yapma imkanımız yok” dedi.

Eski Caminin inşasına 1403 yılında başlandığını ve 1414 yılında  caminin tamamlandığını belirten Vali Şahin, “Edirne ve Ülkemiz için böylesine önemli bir tarihi eserin yok olmasına göz yumamayız. Yapılan bilimsel çalışmada cami önünde bulunan ağaçların temele zarar verdiği ve köklerin temelde çatlaklara neden olduğu görülmüştür. Bu derece önemli bir eserimizi gelecek nesillere bırakmak zorundayız. Bu tür ağaçları her zaman başka yerlere ekebiliriz ama bir daha Eski Camiyi yapamayız. Görüldüğü gibi sadece cami önündeki ağaçlar kesilmiştir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü önündeki  2 ağaç yerinde bırakılmıştır. Bununla birlikte Edirne Belediye Başkanlığı tarafından kesilen ağaçların yerine kök yapmayan Oya ağaçları dikilmiştir. Tarihi eserlerimizi gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Ağaç düşmanı değilim. Ne var ki sonuçta yüzyıllardır ayakta duran bir tarihi eserimizin kurtulması konusu var. Bu nedenle ağaçlar kesildi. Bu karar benim şahsi kararım değil zaten. Bilimsel rapor ortada ve ağaç kökleri cami temeline zarar verdiği için ağaçlar kesildi. Kötü niyet yok. Aksine tarihimize sahip çıkma duygusu var” dedi.

ESKİ CAMİ TARİHİ

Eski Cami, Türkiye'nin Edirne ilinin merkezinde yer alan cami. Edirne'de zamanımıza ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinir. Caminin yan kapısı üzerindeki kitâbeye göre mimarı Konyalı Hacı Alâaddin, kalfası ise Ömer ibn-i İbrahim'dir. Caminin, kuzey ve kuzeydoğu kısımlarında birer minaresi bulunur.

Osmanlı tarihinde Fetret Devri diye anılan dönemde Süleyman Çelebi tarafından 1403 yılında inşaasına başlandı. I. Mehmed tarafından 1414'te tamamlandı. Osmanlı padişahlarından II. Ahmed ve II. Mustafa'ya bu camide kılıç kuşanma törenleri yapıldı. 1749 yılında yangından, 1752'de ise depremden zarar gören cami; I. Mahmud döneminde onarıldı. Cumhuriyetin kuruluşunun ardından, 1924-1934 yıllarında tekrardan restorasyona uğradı.

II. Murat döneminde Edirne’ye gelen ve Camiye girerek vaaz verdigi Söylenen Hacı Bayram Veli'nin anısına duyulan saygı nedeniyle vaaz kürsüsü imamlarca kullanılmamaktadır. Ayrıca Kâbe'den getirildiği rivayet edilen ve mihrabın sağında bulunan Kâbe tası, özel bir ziyaret noktasıdır. Caminin beyaza boyanmış duvarları ve payeleri üzerinde 18. ve 20. yüzyıllarda yazılmış çeşitli yazılar vardır. Bunların bazıları I. Mahmud zamanında, bazısı da 1863 yılındaki onarımda ilave edilmiştir. Sonraki dönemlerde de zamanın ünlü hattatları yazılarını buraya vermiş veya yerine yazmışlardır. Minberin sağındaki altın yaldızlı besmele de II. Abdülhamid'in imzası görülmektedir

TOPLUMDA İNFİAL YARATTIĞI İÇİN AÇIĞA ALINDI

Açığa alınan Dr. Dilek Tuncel ile ilgili açıklama yapan Vali Şahin, “Ben görevimi yaptım. Yapılan açıklama toplumda infial yarattı. Pirinç’te kanserojen madde olduğu yolunda açıklama yapmak için elde bilimsel veri olması gerekiyor. Midenin içini görmekle kanser olduğunu iddia etmek doğru değil. Çeltik konusunda ne gibi bilimsel araştırma yapmış, hangi verilere dayanıyor,  bölgemizde yetişen çeltikte kanser bulgusuna rastlanmış mı? Tüm bunların bilimsel olarak ortaya konulması gerekiyor. Yoksa açıklama sadece Çeltik üreticisine ve bölge ekonomisine zarar verecektir. Doktor ile ilgili soruşturma sürüyor. Müfettiş raporlarından sonra  karar verilecektir. Şunu özellikle belirtiyorum. Bilimsel rapor olmadan bu  tür açıklamalar zarar verecektir.” dedi.