'Bölgesel değerlere sahip çıkılmalı'

Trakya Üniversiteler Birliği'nin girişimi Çanakkale Valiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu'nun desteklediği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu" Troia Kültür Merkezi'nde yapıldı.

'Bölgesel değerlere sahip çıkılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açılışa Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Prof. Dr. Süha Özden, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun,  Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Şengörür, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu  ile çok sayıda akademik, idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum açılışında Düzenleme Kurulu Sekreteri Doç. Dr. Aşkın Koyuncu, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu birer konuşma yaptı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitelerin evrensel değerlere sahip olduğu kadar bölgesel değerlere de sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak “Balkanlar; bizim üniversitelerimizin bakış alanı içerisinde en önemli görev, yetki ve sorumluluk dahilinde olan bir alandır. Balkanlar; medeniyetimizin en güzel, en orijinal yaşam biçimi ile yaşandığı bir bölgedir. Şimdi bir hazine bulucusu gibi oradaki değerlerimizi, kültürümüzü bu tür sempozyumlarla arayarak, bularak, fark ederek ortaya çıkarıyoruz. Bu çok değerli ve bizim misyonumuzun gereği olan bir iş. Bu yüzden ayrıca teşekkür ediyorum katkı sunanlara. Sempozyumun, Osmanlı ve Balkan Tarihine yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. Halil İnalcık’ın aziz hatırasına ithaf edilmesini de çok anlamı buluyor, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer “Balkanlar birçok açıdan Türkiye için çok önemli bir bölge. Sadece şu an Türkiye’nin bir komşu bölgesi olduğu için, siyaseten Türkiye ile olan ilişkisinden başka bir şey. Hepimiz biliyoruz Türklerin Balkanlara gidişi, oraya yerleşmeye başlayışı 13. yüzyıla dayanıyor. 1200lü yıllarda Türkleri Balkanlarda yerleşmeye başlamış görüyoruz. 1352 tarihi Çimpe kalesinin fethedilerek Osmanlı devletinin Balkanlara yerleşmeye başladığı tarih olarak biliriz. Hesapladığımızda 600 yıl Osmanlı Devleti olarak Balkanlarda kalmışız. Sadece orada bulunmamışız, oranın bir parçası haline gelmişiz.” diyerek Balkanlar ile ilgili bilimsel çalışmaların artarak devam edeceğini ve sempozyumunda bu doğrultuda önemli olduğunu ifade etti. Açılış konuşmalarının ardından kısa bir müzik dinletisi sunulurken Onur Konuğu olarak katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na ve katkı sunan kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket takdimi yapıldı.

Haber Merkezi