'Birinci derece sorumlu Belediyelerdir'

*Edirne Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında konuşan Vali Günay Özdemir, ' Bağımlılık konusunda birinci derece sorumlu olan kurumlar Belediyelerdir' dedi. *Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Belediyelerin görevi sadece alt yapı yapmak değildir. Belediyecilik anlayışı evrim geçiriyor' dedi.

'Birinci derece sorumlu Belediyelerdir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından gerçekleştirilen  “Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetimlerin Rolü Eğitimi” başladı. Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ile birlikte 49 Belediyeden temsilcilerin katıldığı toplantı bu gün sona erecek.

Belediyelerin uyuşturucu maddeler ile ilgili yaptıkları ve yapacakların çalışmaların anlatıldığı toplantının açış konuşmasını yapan Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar, “ Sağlıklı Kentler Birliği İç İşleri Bakanlığının oluru ile 2005 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi öncüğünde 10 üye Belediye kurulmuş ve halen 67 üyemiz bulunmaktadır. Birliğimiz halen Dünya Sağlık Birliğinin Sağlıklı Kentler Birliği üyesidir. Toplamda 34 İl’den üyemiz bulunmakta ve Türkiye genelinde daha eşit yayılmak için nüfusu 2 milyonun üzerinde bulunan İllerde 4 üye kotamız bulunmaktadır” dedi.

“BELEDİYECİLİK EVRİM GEÇİRİYOR”

Belediyelerin görevlerinin sadece alt yapı yapmak olmadığını ve Belediyeciliğin evrim geçirdiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “ İlk etapta bağımlılıkla belediyenin ne işi var gibi bir klasik algı oluşuyor. Klasik belediyecilik anlayışı artık temel hizmetler arasına girdiği için onların söylenmesi bile gerekli görülmüyor. Bugün belediyecilik kent insanının daha konforlu, daha güler yüzlü daha başarılı hizmetler almasını zorunlu kılıyor. Bir evrim geçiriyor belediyecilik anlayışı” diyerek, “Edirne 8 bin 300 yıllık bir kent. Tarihin en kadim, en eski şehirlerinden birisi. Zaman içerisinde birçok medeniyet gelmiş; kültür izlerini bırakarak dönemini tamamlamış ve gitmiş. Tabi 1361’de Edirne 1. Murat tarafından fethedildiğinden bu yana da hem Osmanlı İmparatorluğu’nun Bursa’dan sonra ikinci başkenti hem de Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin bir serhat kenti, bir sınır şehri. Osmanlı’nın üç başkenti var; Bursa, Edirne ve İstanbul. Beylik dönemi başkenti Bursa, Osmanlı’nın imparatorluk olduğu kent Edirne ve imparatorluğun genişlediği, büyüdüğü ve maalesef bittiği kent İstanbul” dedi.

“EDİRNE ‘YE PARA BIRAKIN”

Toplantıya gelen konukların Edirne’yi gezmesini ve yapacakları alışveriş ile para bırakmalarını isteyen Başkan Gürkan, “Bu kenti gezerken karşınıza 5 padişahın tahta çıkarken kılıç kuşandığı Eski Cami, bir taraftan Fatih Sultan Mehmet’in doğduğu eski saray; diğer taraftan Mimar Sinan’ın ustalık eserim değdiği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii çıkacak. Medreseler, hanlar, hamamlar, kervansaraylar çıkacak. Cumhuriyet Dönemi’ne ait yapılar çıkacak. Gelmişken biraz para bırakın, harcamalar yapın. Dünyada sadece Edirne’de yapılan tava ciğerinden tadın; eşinize dostunuza meşhur badem ezmesinden; Edirnekari’sinden ve mis sabunlarından almanızı tavsiye ederim. Kentimizde sizleri ağırlamak büyük mutluluk” dedi.

“SORUMLU YEREL YÖNETİMLER”

Bağımlılık konusunda önceliğin yerel yönetimler olduğunu belirten Vali Günay Özdemir, “Belediye Başkanımla da konuşmamda söyledim. Aslında bağımlılığın asıl sebeplerinden birisi Belediyeler. Sabah kalkıyorum daha uyanırken apartmanda komşumuzun çocuğu gürültü yaparak beni uyandırıyor. Bir yanda bakıyorsunuz Ayşe hanım topuklu ayakkabıları giymiş merdivenlerden ses ve gürültü yaparak iniyor. Okula yetişmeye çalışan çocuk gürültü yaparak merdivenlerden iniyor. Bu stresle kalkıyorsunuz. Belki bu stresle belki hanımınızla tartışıyorsunuz, kahvaltı yapmadan çıkıyorsunuz. Tam kapıdan çıkıyorsunuz ki bir çukur kazılmış ona düşüyorsunuz. Belediye akşamdan çukur kazmış haberiniz yok. Arabaya biniyorsunuz arabanız bir anda çukura düşüyor. Yine rahmetle belediyeyi arıyorsunuz. Şehir merkezine geliyorsunuz bakıyorsunuz arabanızı park edecek yer bulamıyorsunuz. O stresle işe başlıyorsunuz. Aynı şekilde başka bir arkadaşınız mesela Hasan bey de aynı stresi yaşamış ve iki kişi başlıyoruz kavgaya. Hasan bey sonra diyor ki bu stresten sonra bir sigara yakılır diyor. Ben de diyorum bir sigara yakılır. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum. Şehrin fiziki yapısı normalde insani değerlere uygun dizayn edilmediği zaman Maalesef insanlar mutsuz ve huzursuz oluyor. Bu da insanların farklı şekillerde farklı alışkanlıklar edinmesine sebep oluyor. İnsani bağlarla birbirine bağlanmayan insanlar, bağımlılıktan kurtulamaz. Onun için yerel yönetimlerin ve devletin asıl görevlerinden biri, insani bağlarla insanları birbirine bağlayacak alt yapının hazırlanmasını sağlamaktır. Onun için Belediyeler ve Valilik olarak asıl temel görevlerimizden birisi bunun olduğunu düşünüyorum. Bağımlılıkta, önleme, mücadele ve rehabilitasyondan oluşan 3 aşamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Biz genel olarak söylemlerimizde önlemeyi bir kenara bırakıp mücadele ve rehabilitasyon kısımlarının peşine düşmüşüz. Onun için önleme konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Önlemede başarılı olursak mücadele ve rehabilitasyona ayıracağımız maddi ve manevi kaynakları aza indirgeyeceğiz” dedi.

Eğitim, Prof. Dr. Kültegin Öğel moderatörlüğünde ebeveynlere yönelik filimin tanıtımı ve uygulama çalışmalarıyla devam etti

Hasan Boyacıoğlu