'Bilinçsiz müdahale azaldı'
Türkiye Acil Tıp Derneği ve Trakya Üniversitesi  tarafından düzenlenen 2. Ulusal Trakya Acil Tıp Günleri açılışında konuşan Doç. Dr. Mustafa Burak Sayhan,' eğitim çalışmalarıyla acil müdahalelerdeki bilinçsiz müdahalelerin azaldı' dedi.
Sempozyum Başkanı TÜ Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Burak Sayhan, yapılan eğitim çalışmalarıyla acil müdahalelerdeki bilinçsiz müdahalelerin azaldığını söyledi. Acil müdahalelerin önemine vurgu yapan Sayhan, "Yayınlanan kamu spotları, vatandaşları bilgilendirici çalışmalarla ve eğitimlerle bilinçsiz acil müdahalelerde azalma gözleniyor. Sempozyumda travmatolojiyle ilgili her konuyu konuşacağız. Önemli sunumlar yapılacak. Bu organizasyonun ilkini geçen yıl Tekirdağ'da yapmıştık. Bu yıl da Edirne'de yapıyoruz. Çok faydalı bir organizasyon. Sempozyumun gerçekleşmesinde katkıları olan kurumlarımıza çok teşekkür ederim." dedi.
“İLERLEMELER KAYDEDİLDİ”
Edirne Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu da son yıllardaki gelişmelerle sağlık alanında ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Travmaya bağlı ölümlerin yüksek oranda olduğundan dolayı acil müdahalenin kritik olduğunu vurgulayan Kişioğlu, şunları kaydetti: "Acil tıp son 15 yılda ülkemizde ve bölgemizde hızla gelişmekte. Bayram boyunca 120'ye yakın sadece trafik kazalarında vefat eden vatandaşımız bulunmakta. Devamlı bu şekilde travmalardan ölüm oluyor maalesef. Sadece 0-40 yaş arası ölüm sebepleri arasında birinci sırada travma var. Dolayısıyla bugünkü bu kongrenin ana teması da travmatoloji. Bana kalırsa acil travmotoloji ve acil cerrahi ayrı bir uzmanlık dalı bile olabilecek bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla Edirne'de bu programın yapılmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum."
“ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞIYORUZ”
Bu arada Prof. Dr. Denizbaşı, kongre için geldiği Edirne'de gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığını anlattı. Travmatik durumlara müdahalenin çok önemli olduğunu ifade eden Denizbaşı, "Travma acil tıbbın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye’de de özellikli bir grup. Çünkü 40-45 yaş üzerindeki verimli çağında ölen insanların ölüm nedenlerinin başında travma geliyor. Bu durum Türkiye ve dünyada böyle." dedi. Türkiye’nin travmaya müdahalede birçok dünya ülkesinden iyi durumda olduğunu vurgulayan Denizbaşı, şunları kaydetti: "Acil müdahalede gayet iyiyiz. Bu, hem travma durumlarının çok görülmesi hem de gelişmişlikle ilgili. Türkiye acil müdahalede ileri düzeyde. Özellikle son 15 yıldır önemli gelişmeler, yapılan sistematik değişiklikler ve teknolojik ilerlemeleri takip ederek bu duruma gelindi. Önemli bir düzelme var. Acil tıpta hastaya müdahale iyileştiği gibi travma sonrası bakım hizmetleri ve yoğun bakımda ölüm oranları da giderek azalıyor. Eski ile kıyaslandığında en önemli fark bu. En başta hizmetlere ulaşımda önemli bir rahatlık var. Türkiye genelinde sağlık hizmetlerine ulaşım oldukça arttı."
"Acil serviste travma" temalı sempozyumda konusunda uzman akademisyenler sunum yapacak.
AA