Bilgilendirme toplantısı yapıldı

Keşan Belediye Başkanlığı, 2017/2018 kış döneminde Keşan'da ısınma amaçlı kullanılacak yakıtlar konusunda, apartman ve site yöneticilerine yönelik olarak bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Bilgilendirme toplantısı yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilcisi Mehmet Ali Şahin ve GAZDAŞ Keşan İşletme Yöneticisi Nabi Keten’in katıldığı toplantıda; Keşan’da kömür satışı yapma yetkisine sahip firmalar, hava kirliliğinin kontrolü, katı yakıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinde uygulanacak çevre cezaları ve 2017/2018 kış döneminde doğalgaz bağlantısı yapılabilecek mahalleler konusunda bilgiler verildi. İlk olarak konuşan Aktan, toplantıya katılanlara teşekkür ederek “Gerçi bize kayıtlı 700 apartman ve site yöneticisi var. O sayıya göre bu katılım biraz az ama sizleri daha fazla bekletmemek adına toplantımıza başlıyoruz. Bildiğiniz gibi Keşan’da hava kirliliği büyük bir sorun. Yıllardır mücadelesi yapılıyor ama kömür kullanıldığı sürece de belli bir düzeyin üzerine geçemiyor çalışmalar. Yine bildiğiniz gibi Keşan’da nihayet doğalgaz çalışmaları başladı. GAZDAŞ Keşan İşletme Şefimiz de sizleri bilgilendirecek. Genel olarak bu yıl sonu itibariyle Keşan’a bu yıl sonu itibariyle Keşan’ın % 90’nına gaz verilmeye başlanacak.Dolayısıyla da kirlilikten şikayet ettiğimize göre de hem bir taraftan doğalgazdan faydalanmamız gerekiyor. Diğer taraftan da doğalgaz bağlatmayacak olanların da katı yakıtla ilgili Mahalli Çevre Kurulu kararlarına hassasiyetle uymaları gerekiyor. Bugüne kadar doğalgaz imkanı olmadığı için biz her ne kadar büyük bir titizlikle, kazan dairelerinden bacalara kadar her şeyin denetimini sürdürdüysek de vatandaşlarımızın başka bir alternatifi olmadığı için çok yüksek cezalar da uygulamamaya çalıştık. Ancak bundan sonra doğalgaz imkanı olduğunu göz önünde bulundurup vatandaşlarımızın doğalgaza yönelmelerinin yararlı olacağını düşünüyorum. Katı yakıt kurallarına uyulmaması konusundaki cezalarda oldukça yüksek.Vatandaşlarımızın mağduriyetle karşılaşmaması için sizlerle bu bilgilendirme toplantısını yapmak istedik.”  şeklinde konuştu.

Aktan’dan sonra söz alan Akbunar’da bir sunum eşliğinde bilgiler vererek, şunları söyledi “Öncelikle hepiniz hoş geldiniz bugün sizlere 1 Haziran 2017 tarihli 90 karar no’lu Edirne Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan kararla ilgili bir takım bilgilendirmeler yapacağım. Genel duruma bakacak olursa ilçemizde ısınma amaçlı olarak katı yakıt kullanılmaktadır. İlçemizdeki hava kirliliği de bu yakıtı kullandığımızdan dolayıdır. Bunların yanında kirliliğin diğer bir sebebi de ilçemizin sahip olduğu vadi yapısı. Vdi yapısından dolayı rüzgarlar zaman zaman düşük hızla esmektedir. Yine bu MÇK kararına baktığımızda 2017/2018 kış döneminde ilçemizde kullanılacak yerli kömür de kükürt % 1.6 alt kademe değeri en az 5800 olmak zorunda. İthal kömüre bakacak olursak kükürt en fazla % 0.9, kalorimiz en az 6.400 olmak zorunda. Mahalli Çevre Kurulu’nda böyle bir karar alındı ve torbalara % 4 kireç katılması zorunludur. Kömür satıcısı 2 adet satış belgesi hazır bulundurmak zorunda. 2017/2018 satış izin belgesi bulunmayan firmalardan kömür alınmaması gerekir. Kömür satış belgesi alan firmalarımız Keşan Belediyesi’nin internet adresinde www.kesan.bel.tr sitesinde sürekli güncellenmektedir. Burada satış izin belgesi ala firmaların listesini bulabilirsiniz. İzin belgesi olmayan firmalardan alınan kömürlerin yakılması yasaktır. Boş kömür torbalarının yakılması ve çevreye atılması yasaktır. Torbalar kömür firmasına verilecektir. Tüketiciler kömür satıcılarından uygunluk izin belgesi, satış izin belgesi, sevk irsaliyesi, fatura ve perakende satış fişi almak zorundadır. Ateşçiler belge almak zorunda olup 1 binada 2 den fazla kazan yakamaz. Kazan Yakma Talimatnamesi belediyeden ve satıcılardan temin edilebilir. Baca temizliği de yetkili firmalara yaptırılmalıdır. Apartman yöneticileri denetimlerde Baca Temizliği yapıldığını belgelemek zorundadır. Dış ortam sıcaklığını 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde soba ve kaloriferler yakılmayacaktır. Kalorifer ve sobalar sabah 06.00- 09.00 saatleri arasında akşam da 16.00-19.00 saatleri dışında yakılacaktır. Küller rastgele yerlere dökülmeyecek. Küller çuvallanarak kırmızı konteynerlerin kenarına bırakılacaktır. 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine göre yönetmeliğe aykırı hava kirliliğine sebep olan konutlar için daire başına 1.267 TL para cezası uygulanacaktır. MÇK Kararlarına göre cezai yaptırımlar çok ağırdır. Kurallara uyulmasını istiyoruz”

Toplantı apartman ve site yöneticilerinin sorduğu soruların yetkililer tarafından  cevaplandırılması ile sona erdi.

Haber Merkezi