'Belli bir eğitimden sonra sahiplenilmeli'
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, sokak hayvanı edinmenin belli kriterleri olması ve bir eğitimden sonra bu şansa sahip olunabilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Daha kapsamlı düşünülmeli”
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Belediyesi olarak sokak hayvanları barınağı ve veteriner işlerine 9 yıldır bakan ve oranın sorumlusu olduğunu hatırlattı. Başkan Tanrıkulu, aslında konunun daha boyutluca düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Yardımcısı Tanrıkulu;“Sokak hayvanı edinmenin belli kriterleri olmalıdır. Bir eğitimden sonra sokak hayvanı edinme şansına sahip olunabilmelidir. Bunu bakanlık tarafından belirlenmiş yerel hayvan koruyuculuğu kapsamında geçtiğimiz günlerde yaptığımız hayvanlar ile ilgili 2 günlük eğitimde belirtmiştik. Ama bu direk olarak bir hayvan edinme eğitimini kapsamıyor. Hayvanların yaşam hakları ve Türkiye’deki hayvan kanunları ile ilgili orada bilgiler veriyoruz. Bunun için de bence Edirne Belediyesi diğer belediyeler arasında bu konuya en fazla özen gösteren kurumdur. Veterinerler ve milli parklar müdürlüğü ile beraber tarım müdürlüğü ile beraber eğitimlerini yaptığımız bir süreçten geçiyoruz.
Hayvanseverler hayvan edinmeyi düşündüğü zaman bizim barınağımıza yönlendiriyorum. Barınağımızdan bile hayvan sahiplenmeye gelenlere söylediğim şey 5 aylık bir bebeğiniz olacak ve bu bebeğiniz hiç büyümeyecek. Eğer buna katlanabilecek bir sabrınız yoksa buna yetecek bir gücünüz yoksa lütfen hayvan sahiplenmeyi düşünmeyin oluyor. Çünkü bu bebeğiniz sürekli ilgi isteyecek, masraf çıkaracak, tedavisini yapacaksınız. İlgilenmek ve dışarı çıkarmak zorunda kalacaksınız. Tatile gittiğinizde uçağa alınmayacak. Onu bir yere bırakamayacaksınız. İnsanlara ilk başlarda hayvanları çok seviyorum deyip cazip geliyor. Fakat onunla yaşamaya başladığı zaman ne kadar zorluk çekeceğini görmüş oluyorlar. Üniversite öğrencilerine de bu zor şartlarda hayat pahalılığında kendilerini geçindirmeye çalışırken, bir heyecanla sokak hayvanlı edinmemeleri gerektiğini söylüyorum. Çünkü aşısı, maması, veteriner masrafı zora soktuğu için bu sefer istemeseler de sokaklara bırakmak zorunda kalıyorlar” dedi.
“Yara bandı tedavisi olmasın”
Kanun koyucuların bu konuyu yoğun olarak istişare ettiğini düşündüğünü söyleyen Tanrıkulu, sokak hayvanları ile ilgili sorunun Türkiye’de çok geniş katılımlı şekilde bakanlıklar,hayvanseverler ve diğer bazı STK’larla beraber bir çalıştay sonucunda ve özellikle hukukçuların da içinde olduğu bir çalıştay sonrası kanunlaşmaya yönelmesi gerektiğini vurguladı.
“Veriler artarak devam ediyor”
Edirne Belediyesi barınağından 1 ayda ortalama 25-30 hayvanı sahiplendirdiklerini söyleyen Tanrıkulu, “1 yılda da ortalama olarak bin 700 ila 2’bin arası köpek kısırlaştırıyoruz. 150-200 tane kedi kısırlaştırıyoruz. Barınağımızdan köpek sahiplenen hayvanseverlere veteriner ihtiyacı olduğunda bize getirmelerini söylüyoruz. Ya da köpek öldüğü zaman yine bize bildirmelerini istiyoruz. Ama bu konuda da maalesef geri dönüş alamıyoruz” şeklinde konuştu.
Özlem Ceylan