Barodan çocuklara özel film gösterimi

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sevgi evi ve kurum bünyesinde kalan çocuklar için Baro Konferans Salonu'nda film gösterimi düzenlendi.

Barodan çocuklara özel film gösterimi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sevgi evi ve kurum bünyesinde kalan çocuklar için Baro Konferans Salonu’nda film gösterimi düzenlendi.

"3 idiots" isimli filmde tüm zorluklara karşı mücadele veren ve en sonunda istediğini elde edebilen bir çocuk ile ilgili durum anlatılıyor. 

“Sözleşmenin dört yol gösterici ilkesi vardır”

Film gösterimi öncesi konuşma yapan Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Elif Arıseven; “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 1989 yılında kabul edilen birleşmiş milletler çocuk hakları sözleşmesiyle birlikte çocuk haklarının yasalarca korunmasının kutlandığı bir gündür. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak, bu günün kutlanma amaçları arasında yer almaktadır. 1989 Çocuk haklarına dair sözleşme madde 1’e göre eğer 18 yaşından küçükseniz ve çocuksanız haklarınız var. Dünyadaki tüm ülkeler 1989 çocuk haklarına dair sözleşmeyi yürütmeyi kabul etmiştir. Bu sözleşme kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal haklar olduğu gibi insancıl hukukta dahi sadece çocukları ilgilendiren tüm uluslararası insan haklarını kapsamak üzere geliştirilmiş ilk araçtır. Sözleşmenin dört yol gösterici ilkesi bulunmaktadır. Bu ilkeler hakların tümünün yerine getirilmesi için temel gerekliliklerdir. Bu ilkeler ayrımcılık yapmama, çocuğun üstün yararı, çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlama ve katılımdır.

Ayrımcılık yapmama ilkesi: çocuk hakları sözleşmesinin 42’inci maddesi ile düzenlenmiştir. Bu madde dinleri, ırkları veya yetenekleri ne olursa olsun, ne düşündükleri veya söyledikleri gözetilmeksizin kültürleri ne olursa olsun kız veya erkek fark etmeksizin tüm çocukların haklarına ilişkindir” açıklamasında bulundu.

Çocuk Hakları ile ilgili ilkeler hakkında açıklamada bulunan Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Elif Arıseven; “Çocuğun üstün yararı ilkesi: çocukları etkileyebilecek yönde verilen her karar veya yapılan her işlem her zaman için onların üstün yararına öncelik tanımalıdır.

Çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlama ilkesi: her çocuğun doğal olarak yaşama hakkı vardır. Onlara gelişmeleri ve potansiyellerini geliştirebilmeleri için her fırsatın temin edilmesi, karar verme yetkisine sahip bireylerin sorumluluğundadır.

Katılım ilkesi: çocuklar kendi yaşam ve tecrübelerinin uzmanlarıdır. Kendilerini etkileyecek kararlarda onlara danışılması gerekir. Her çocuğun kendi düşüncesini ifade etme hakkı vardır. Haklarının en iyi şekilde nasıl korunacağı ve yerine getirileceğine ilişkin tavsiye ve değerli bilgiler verilebilir. Tüm çocukların hakları olmasına rağmen bazen onların bu hakları anlaması ve kullanmasının önünde büyük engeller bulunuyor.  Örneğin, tüm çocukların şiddete karşı korunma hakkı vardır. Ancak her gün pek çok çocuk evde, okulda ve bulundukları ortamda şiddete tanıklık ediyor veya şiddet görüyor” ifadelerine yer verdi.

“Her zaman çocuklarımızın yanındayız”

Mutlu ve sağlıklı bir çocukluk dönemi tüm çocukların hakkı olduğu gibi toplum için ise elzem olduğunu belirten Av. Arıseven; “Zira mutsuz ve mağdur edilmiş çocukların gelecekte sağlıklı yetişkinler olması beklenemez. Çocuk istismarı, çocuk yaşta evlilik ve çocuk işçiliği gibi derhal önlenmesi gereken ihlallere karşı ve sözleşme ile tanınan tüm hakların hayata geçirilmesi için Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ve avukatları olarak her zaman çocuklarımızın yanındayız” dedi.

                Dünya Çocuk Hakları günü dolayısıyla düzenlenen film gösteriminde çocuklar protokolde önde yer alırken, Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ve Edirne Barosu Başkanı Avukat Alper Pınar ise gösterimi arka sıralardan izledi.

Özlem Ceylan