Bal üreticileri destek bekliyor

Lalapaşa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Göçmen, “kendi imkanlarımız ile modern tesisi yaptık ama Bal dolumu için destek bekliyoruz” dedi.

Bal üreticileri destek bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 
 
Lalapaşa bölgesinin özellikle Karaçalı balı konusunda iddialı olduğunu, bölgede çok fazla tarım yapılmadığı için ürünlerde ilaç kalıntısı bulunmadığını belirten Lalapaşa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Göçmen, “Kendi imkanlarımız ile Lalapaşa’da bal dolum tesisi yaptık. Tesis modern ama bal üretiminde kullanılacak olan dolum makinalarını alamıyoruz. Destek bekliyoruz. Edirne Valiliğinin yapacağı destek ile bu makinalar alınabilir. Bölgede yeterli potansiyel var ve bir çok kişiye ekmek kapısı olacaktır.” Dedi.
“24 KİŞİ İLE KURDUK”
Birlik hakkında bilgi veren Göçmen, “ Biz birliğimizi 24 üretici arkadaşımızla 2005 yılında kurduk . Çalışmalarımız üretilen balın kalite ve hijyenik olması üzerinedir. Tüketici halen yanıltılmakta , şeker şurubu ile beslene arılardan alınan sahte ballar ( donmadığı için) hakiki bal satılmaktadır. Gerçek şu ki; Saf arı balı donar, donan bal gerçek baldır. Bölgemiz zengin florasıyla kaliteli bal üretimine çok elverişli. Üretilen gerçek arı ballarını kurduğumuz bal dolum tesisinde paketleme işlemlerine başlayacağız. Bunun için yetkililerden ilgi ve yardım bekliyoruz. Bal üreticilerinin ürünlerinin değerlendirilmesi, tüketiciye gerçek balın sunulması ve Üretilen balın kayıt altına alınarak ülke ekonomisine katkı sağlanması için birliklerin desteklenmesi gerekmektedir. Balın piyasaya arzında en büyük etkenin tahlil edilerek kalitesinin ispatlanması idi. Bu maksatla kendi balımızı ve bize üye olmasa da çevremizde üretilen balları tahlil edilerek paketlemek düşüncemizle yola çıktık ve Lalapaşa’da Avrupa standartlarında bir bal dolum binası yaptık.. Bal üretiminde en önemli unsur balın kaliteli olması, kaliteli balın da markalaştırılarak kayıt altına alınması. Ancak bu yolla üreticiler birlik olabilir ve ürettikleri balı değer fiyatla satarak emeklerinin karşılığını alabilirler. Balcılık ve bal üreticiliği devlet tarafından korunan bir sektör olmak zorundadır. Arıcılık işletmeleri başarılı olmak ve verim artışı sağlamak için   eğitim almalıdırlar. Fakat üreticilerinin bilgi noksanlığını giderecek temel eğitimlerin devamlı olarak alabilecekleri bir mercileri yok. İl ve ilçelerde arıcılık konusunu bilen ve arıcıların dilek ve şikayetlerini arz edecekleri bir makamın bulunmaması bilgi kirliliği ve üretimde verim azalmasına sebep oluyor” dedi.