Ayakta yolcu taşımak serbest

Uzun süredir şehir içi ulaşımda ayakta yolcu taşımanın yasak olduğu halde Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'ne (ETUS) dahil araçların ayakta yolcu taşımaya devam etmesine rağmen Edirne Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü'nün bu duruma müdahale etmediği yönündeki iddialara açıklık getirildi.

Ayakta yolcu taşımak serbest
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Bazı yerel gazeteler ve sosyal medyada, Edirne İdare Mahkemesi’nin şehir içi ulaşım araçlarında ayakta yolcu taşınmaması yönünde kararı olduğu belirtilerek söz konusu taşımanın suç olduğunun sık sık gündeme getirilmesi üzerine yaptığımız araştırmada Edirne İdare Mahkemesi’nin şehir içi ulaşım araçlarında ayakta yolcu taşınması konusunun belirlendiği sözleşme maddesini hukuka ve mevzuata aykırı bulmadığı ortaya çıktı.

EDİRNE İDARE MAHKEMESİ’NİN KARARI

Edirne İdare Mahkemesi, Edirne Kent Konseyi’nin, ETUS’un Edirne Belediyesi ile imzaladığı halen de geçerli olan Katılım Sözleşmesi’nin 5/1, 6/3 ve 6/5. maddelerinin kamu yararına uygun olmadığını savunarak bu sözleşmenin kabul edildiği Edirne Belediye Meclisi’nin 20.09.2011 tarih ve 2011/316 sayılı kararının iptalini istemesi üzerine yaptığı incelemede, 2011/1432 Esas, 2012/622 nolu kararında söz konusu sözleşmenin 6/3 ve 6/5. maddelerini uygun bulmazken, 5/1 maddesinde hukuka ve mevzuata aykırı bir durum bulunmadığını belirttiği öğrenildi.

HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRI BULUNMAYAN ‘5/1 NOLU MADDE’

Edirne İdare Mahkemesi’nin hukuka ve mevzuata aykırı bulmadığı 5/1 maddesi şöyle;

“Taşımacı EB tarafından düzenlenen yönetmeliklerde belirtildiği araç tipleri ile taşımacılık yapmak zorundadır. Her ne kadar 26.05.1992 tarih ve 1992/423 Sayılı İl Trafik Komisyonu kararı ile Ayakta Yolcu taşımaksızın yolcu taşıma kapasitesi 26 oturak olarak artırılmış ise de taşımacı İş bu sözleşmeden sonra araç kapasitesini 26-35 oturak 30-50 ayakta yolcu taşımaya elverişli araçlara dönüştürme hakkına sahip olacaktır. Hat havuzu ve gelir havuzu oluştuğunda hangi hatta, hangi tip araç ve hangi tip araçların kaç adet olacağını idare belirler.

 ETUS kapsamında kurumsal bir kimlikle taşımacılık yapan ve iş bu sözleşmenin tarafı olan taşıyıcıların toplam yolcu kapasitesini aşmamak üzere fiili ihtiyaca göre araç sayılarını artırmaksızın araç filolarında değişiklik yapma hak ve yetkileri bulunmaktadır.”

Buna göre, ETUS’a, 2012 yılından itibaren dahil olan 122 adet araç, sözleşme maddelerinde belirtilen kapasitelere sahip olduğu için bu araçlarla ayakta yolcu taşınmasına kanuni bir engel bulunmuyor.

O KADAR CESARETLİ DEĞİLİZ

Konu hakkında bir açıklama yapan ETUS Başkanı Hakan Giyik de, Edirne Belediye Başkanlığı ile 2012 yılında imzalanan sözleşmenin iptal edildiğini, dolayısıyla halen de geçerli olan 2011 yılında düzenlenen sözleşmeye uyduklarını, bu sözleşmenin ayakta yolcu taşıma ile ilgili 5/1 maddesinin Edirne İdare Mahkemesince uygun bulunduğunu belirtti.

Giyik, yaptığı açıklamada şunları kaydetti;“İdare Mahkemesi kararına aykırı hareket ettiğimiz yönündeki asılsız ve belgesiz suçlamalara bugüne kadar cevap vermedik. Ancak bu iddialar artarak devam ettiği için bir açıklama yapmak zorunda kaldık.Bizim Edirne halkını mahkeme kararına aykırı bir şekilde taşımamız mümkün değil, bu en başta bize zarar verir. Bu yönde bir mahkeme kararı olsa buna asla uymamazlık etmeyiz. Zaten ilgili kurumlar da buna müsaade etmez. İddia edildiği gibi mahkeme kararına aykırı hareket edecek kadar cesaretli değiliz. İddiaların tamamen asılsız ve art niyetli olduğunu düşünüyoruz. Yıllardır Edirne halkını en konforlu şekilde taşımak için çaba gösteriyoruz. Şu anda en yeni araçları halkımızın hizmetine sunmuş bulunmaktayız, bunun devamı da gelecek.”