Atık yağlar sağlımızı tehdit ediyor

Uzmanlar atık yağların sağlık için önemli riskler taşıdığını belirtiyor.

Atık yağlar sağlımızı tehdit ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlar atık yağların sağlık için önemli riskler taşıdığını belirtiyor.

Şehrimizdeki Lokanta, ciğerci, açık ceza evi, huzurevi, gibi bitkisel atık yağların üretildiği işletmeler Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında lisanslı bitkisel atık yağ toplayan firmalar aracılığı ile toplanarak doğaya verilecek zararın önlenmesine çalışılıyor. Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün denetiminde 2008 ve 2009 yıllarında Edirne Merkez'de toplam 44.745 Kg atık yağ; 2010 yılında 28.706 Kg, 2011 yılında ise 48.445 Kg Atık bitkisel yağ Lisanslı Firmalar tarafından toplanarak geri dönüşümü sağlandı.

Atık yağlarla ilgili açıklama yapan yetkililer, "Bitkisel yağ atıklarının çöp içerisine atılması veya kanalizasyona dökülmesi yasaktır çünkü; Bitkisel atık yağlar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.

Kanalizasyona dökülen yağlar atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur, atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Kullanılmış bitkisel atık yağlar, atık su kirliliğinin %25 ini oluşturmaktadır. Akarsuya, denize ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.Diğer yandan gıdalara karıştırılan atık bitkisel yağlar toksik ve kanserojen nitelikli olduklarından insan sağlığını tehdit eder. Atık yağların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı, atık yağ üreticileri, toplayıcıları, taşıyıcıları, geri kazanım ve bertarafçıları kusur şartı aranmaksızın sorumludur." dediler.

ATIK BİTKİSEL YAĞ TOPLANMASI VE DENETİMİ NASIL SAĞLANIYOR?

Atık Bitkisel Yağların Kontolü Yönetmeliğince Kullanılmış kızartmalık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesisler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler. Atık bitkisel yağ üreten işletmeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkilendirilmiş Lisanslı firmalarla irtibata geçerek "Atık Yağ Sözleşmesi" imzalıyorlar. Firma İşletmeye ücretsiz bidon bırakıyor. Belirli periyotlarla, genellikle ayda iki defa ziyaret edilmek suretiyle atık bitkisel yağlar Firma tarafından ücretsiz olarak toplanıyor. Atık yağ işletmeden Firmaya teslim edilirken, atık yağın miktarı ölçülüyor ve firma işletmeye "Ulusal Atık Taşıma Formu" düzenliyor. Ulusal Atık Taşıma Formu, atık bitkisel yağ üretimini kayıt altına almak için kullanılmakta. Düzenlenen formun bir nüshası esnafta bırakılıyor, Firma nüshalardan birini ilgili Bakanlığa iletiyor, bir nüshasını da kendinde saklıyor. Ulusal Atık Taşıma formu ile teslim edilen atık bitkisel yağlar, atık yağın

geri dönüşüme gittiğini belgelenmiş oluyor. Lisanssız firmaların aldıkları yağlar ise yeniden gıda zincirine katılabiliyor, ve sağlıksız yiyecekler ile halkı tehdit ediyor.

Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Birimi; Atık Bitkisel Yağların Kontrolü Yönetmeliğine dayanarak; Edirne'deki işletmelerin atık yağlarını lisanslı firmalara verip vermediğini denetliyor, atık bitkisel yağların çevreye zararlarını azaltıp, geri dönüşüme giden miktarı artırmaya yardımcı olmak için Edirne Merkez'de kullanılmış kızartmalık yağ üreten işletmelerin çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya Valilikten geçici depolama izni almış toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmalarını sağlıyor. Son yıllarda Edirne'de ağırlıklı olarak Kolza Biyodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş ve Ezici Yağ Elektrik Üretimi San. Ve Tic. A.Ş. ve Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (Albiyobir) olmak üzere 3 firma atık yağ toplama çalışmasını yürütüyor.

Detaylı bilgi almak isteyen veya birikmiş atık bitkisel yağlarını geri dönüşüme göndermek isteyen vatandaşlarımız, Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Birminin 213 51 51 No'lu telefonunu arayabilirler.