At ile tedavi oluyorlar
Bedensel ve zihinsel engelli öğrencilere uzmanlar gözetiminde at binerek terapi verilmeye başlandı.
Edirne'de, bedensel ve zihinsel engelli öğrencilerin bedenlerini kontrol edebilmelerini ve kendilerini lider gibi hissetmelerini sağlamak için uzmanlar gözetiminde at binerek terapi verilmeye başlandı. Türkiye'de pek yaygın olmayan bu proje sayesinde, engelli öğrenciler hayata sımsıkı tutunmaya başladı.
Türkiye Binicilik Federasyonu'nun engelli öğrenciler için başlattığı 'Atım kanadım' projesi kapsamında Kıvılcım Atlı Spor Eğitim Merkezi personeli terapatik atla biniş eğitimi aldı. Bunun üzerine eğitim merkezinin ortakları Oktay Eken ile Tarık Aldeniz, Gençlik Spor İl Müdürü Emin Küçük ve Türkiye Özel Sporlar Spor Federasyonu Edirne İl Temsilcisi Sedef Durna ile irtibata geçti ve engelli öğrencilerin at üzerinde terapi yaparak eğitimlerine destek olmak istediklerini belirtti.Bunun üzerine Gençlik Spor İl Müdürlüğü, at binicilik sertifikası olan 3 sporcusunu görevlendirdi. Kıvılcım Atlı Spor Eğitim Merkezi personeli ile birlikte 3 sporcu, Edirne Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'nin bedensel ve zihinsel engelli öğrencilerine haftanın 3 günü yaklaşık 20 dakika olmak üzere ücretsiz olarak atla terapi eğitimi vermeye başladı. Önümüzdeki günlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları da terapi eğitimine dahil olacak. Bugün yapılan terapi eğitimi öncesi engelli öğrenciler, önce binecekleri atları elleri ile ot yedirerek besledi ve onları sevdi. Ardından da at binmek için kullanılan kask ve kıyafeti giydikten sonra manej içerisinde gezinti yaptı. At binen engelli öğrencilerin mutluluğu ise dikkat çekti. Türkiye Özel Sporlar Spor Federasyonu Edirne İl Temsilcisi ve Zihinsel Engelliler öğretmeni Sedef Durna, amaçlarının engelli öğrencileri sosyal toplum içerisine katıp onların uyumlu bir biçimde yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Durna, "Atla rehabilitasyonun bedensel engelli çocuklarda bedenlerini kontrol edebilmeleri açısından olumlu sonuçlar aldığını biliyoruz. Aynı olayı kendi engelli çocuklarımızda denemek istedik. Bu ücretsiz verilen bir projedir. Dileğimiz çocuklarımızın ata bindikleri süre içerisinde onlardan aldıkları tempo ve onlarla kurmuş oldukları iletişimle kendi bedenlerini daha güzel kontrol edebilmelerini sağlamaktır. Bizim temennimiz ailelerden de ricamız, çocuklarını engeli olarak düşünmesinler, onlar sadece farklılardır" dedi.
"OLUMLU ETKİ YARATIYOR"
Atla terapinin engelli öğrenciler üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirten Durna, şunları söyledi, "Atla terapinin öğrenciler üzerindeki etkisi şu. Atların çok duygusal ve hassas hayvanlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla binicisiyle uyum sağlıyor. Engelli çocuğumuzda, insandan farklı bir yaratığa yaklaşabilmeyi ve iletişim içerisine geçebilmeyi öğreniyor. Otistik çocuklarımızda daha çok fark ediyor. Atın sırtında yürürken atın adım atışlarının temposunu kendilerinde benimsiyorlar ve kendi bacak hareketlerini buna göre yapıyorlar. Bide dengede durma açısından da faydalı bir faaliyet. "
Kıvılcım Atlı Spor Eğitim Merkezi Müdürü Oktay Eken ise, "Engelli çocuklarımıza faydalı olmaya çalışıyoruz. Bu projeden şunu gözlemliyorum. Küçük engelli çocuklarımızın kişisel gelişimine büyük katkısı var. Öncelikle kendine olan güvenini kazanıyor ve uzun zaman içerisinde de liderlik özellikleri gelişiyor ve bu fark ediliyor. Atla terapinin engelli öğrencilere büyük faydasının olacağını düşünüyorum" diye konuştu.