ARA TATİLDE ÇOCUKLARI MOTİVE ETME YOLLARI

Salgın koşulları göz önünde bulundurularak, ilkokul ve ortaokullarda eğitim öğretim yılının birinci döneminde karne basımı ve dağıtımının yapılmadı ve elektronik ortamda erişime açıldı. Vaka sayılarının azalmasıyla birlikte vatandaşların gevşememesi ve ara tatili evlerinde geçirmesi gerektiğine değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, tatilde çocukları motive etmenin yollarını anlattı.

ARA TATİLDE ÇOCUKLARI MOTİVE ETME YOLLARI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kovid-19 salgınının her ne kadar hızını kesmiş gibi görünse de tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğinin altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, velilere yarıyıl tatilinde de tedbiri elden bırakmamaları ve kalabalık toplanmalardan kaçınmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Salgın nedeniyle okul döneminin bir yıla yakın bir süredir evde online ders ve uzaktan eğitimle geçtiğini hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, hem ailelerin hem de çocukların bu süreçte çok yıprandığını söyledi.

Stresten uzaklaşmak için tatil yapmak, yolculuğa çıkmak güvenli mi?

Salgın döneminde herkesin evde olmaktan sıkıldığını fakat biraz daha sabredilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yıldırım, özellikle virüsün mutasyona uğraması ve Avrupa’da vaka sayılarındaki ciddi artışın uyarıcı olması gerektiği konusuna dikkat çekti.

Aşıların bir umut olarak görüldüğü fakat henüz yaygınlaşmadığı bu dönemde tatile çıkmanın çok riskli olduğunun altını çizen Dr. Yıldırım, sadece tatile çıkmanın değil tüm kalabalık ortamların ciddi riskleri beraberinde getirebileceğini söyledi.  

“Ara tatili evde eğlenceli hale getirmek mümkün”

Ara tatilde çocukları motive etme yolları ve evde eğlenceli vakit geçirme teknikleri konusunda açıklamalarda bulunan Dr. Yıldırım; “Yarıyıl tatili boyunca anne babaların, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirebilecekleri ev içi etkinlikler düzenlemeleri verimli olacaktır. Atıştırmalıklar hazırlamak, çocuğun yaşına göre oyun saati yapmak, birlikte bir film izlemek gibi aktivitelere zaman ayırılabilir. Etkinlikler seçilirken çocuğun sosyal-duygusal gelişimini desteklemek ve çocuğu düşündürtmenin yanı sıra keyifli vakit geçirmesini sağlamak da önemli. Yapılan aktivite planlanırken, çocuğunuzun ilgi alanlarını göz önüne alarak sanata ilgi duyan bir çocuk için resim yapmak, boyama veya müzik aktivitelerini çeşitlendirmek gerekli ancak bu alana ilgisi olmayan bir çocuğu da zorlamamalı. Örneğin, bir kitap okumak ardından bu kitabın resmini çizmek veya kısa bir filmini çekmek, kitaptaki karakterler üzerinden ‘Sen olsan ne yaparsın?’, ‘Sence bu durumda ne yapılabilir, ne hissetmiştir?’ konuları üzerinden sohbet edilerek süreç daha keyifli ve verimli hale getirilebilir” ifadelerine yer verdi.

Yarıyıl tatilinde çocuk veya gençlerin bilgisayar, televizyon ve telefon gibi ekran karşısında geçirdiği sürelerin fazla abartılmaması gerektiğine değinen Dr. Yıldırım, uyuma-uyanma saatlerinin de çok fazla esnetilmeden mümkün olduğunca belirli bir düzende devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Çocuklarınıza evde çevrimiçi oyun fırsatı verin”

Salgın şartları nedeniyle dışarıda oynayamayacak ya da sosyal etkinliklere katılamayacak olan çocuklara uzaktan ve çevrimiçi de olsa akranlarıyla sohbet etme fırsatı verilebileceğini aktaran Dr. Yıldırım, bu şekilde tatilin eğlenceli hale getirilebileceğini söyledi.

Çocukların spor yapabilecekleri zamanlar ve yerler oluşturma ve sonrasında birlikte spor yapma ile müzik eşliğinde dans etmenin de motive edeceğini belirten Dr. Yıldırım; “Tatil sürecinde çocukların dinlenebilmesi de önemli. Bu süreci eğitim dönemi gibi yoğun geçirmek çocuğun ikinci eğitim dönemine motivasyonunu zorlaştırabilir. Birinci dönem ile ikinci dönem arasındaki bağlantıyı koparmadan ve akademik hayattan tamamen uzaklaşmadan ebeveynlerin ve çocuğun beraber düzenlediği bir tatil programı bu süreçte yararlı olur” ifadelerine yer verdi.

Salgın döneminde çocuklara zorlukların üstesinden şartlara uygun davranarak birlikte gelinebileceğinin anlatılması gerektiğine değinen Dr. Yıldırım, bu süreçte çocuklara ılımlı yaklaşılmasının faydalı olabileceğini aktardı.

Özlem Ceylan