Anne adayları ne yemeli?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, gebelik dönemin de beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Anne adayları ne yemeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, “Ancak her kadın yaşamı süresince hem kendi sağlığı hem de doğuracağı çocukların sağlığı için besin kalitesine ve düzenine dikkat etmelidir. Özellikle yaşamımızın en özel dönemi olan gebelikte sağlıklı bebeğe kavuşabilmek için nasıl beslenmeliyiz?” dedi.

Doğru beslenme alışkanlığına gebelikten önce, gebelikte, doğumdan sonra ve çocukları yetiştirirken devam etmenin önemini vurgulayan Alay, “İnsanoğlu bildiği, öğrendiği tatları arar. Çocuğunuza şekerli ürünler yedirmezseniz çocuk bu zararlı ürünlerin tadını bilmez ve istemez. Hamburger yemeyen çocuk bu zararlı gıdayı istemez. Yaşamının ilerleyen yıllarında tadları öğrense bile bilinçaltında bu gıdaların zararlı olduğu kaygısıyla tüketmez. En değerli varlıklarımız, canımızın öbür yarısı kızlarımız, oğullarımızın sağlığı için kötü alışkanlıklardan vazgeçelim” diye konuştu.

İŞLENMİŞ GIDALARA DİKKAT!

Op. Dr. Aslı Alay “Beslenmede en temel özellikler var. Bunla; Tütün ve ürünleri: yeni doğan bebeğinizin odasında sigara kesinlikle içirmeyeceğinize eminim. O halde sizin karnınızdayken de miniğinizi dumana maruz bırakmayın. İşlenmiş tüm gıdalardan uzak durun, kesinlikle tüketmeyin. Bu gıdalar sadece kalori almanızı sağlayan kilonuzu arttıran bedeninizde vitamin ve mineral eksikliği yaratan gıdalardır. Beyaz un, beyaz şeker, nişasta kalorisi yüksek olan, kalitesiz gıdalardır. Özellikle deniz balıkları ve deniz ürünleri yağda eriyen vitaminlerin emiliminide kolaylaştırmakta olup haftada 2 defa düzenli tüketilmelidir. Özellikle uzun yaşayan dip balıkları ve konserve balıklar tüketilmemelidir. Haftada 2 porsiyondan fazla balık tüketimide denizlerdeki kirlenmelerden dolayı vücudumuza fazla miktarda civa almamıza neden olur. Civa toksik bir element olup oldukça zararlıdır. Bol sebze tüketimi, bu türüne göre çiğ veya pişmiş olabilir. Günde en az 2 porsiyon tüketilmelidir. Et ve süt ürünleri tüketiminde; sütün sağıldığı koyun, keçi veya ineğin beslenmesi de oldukça önemli. Sağlıklı ve kaliteli süt üretimi için hayvanın hazır yem tüketmemesi, açık havada, doğal ortamda gezinerek beslenmesi gerekir. Yani günümüzdeki gibi sığacağı kadar büyüklükteki ahırlarda hazır yem ile beslenen hayvanların sütleri istediğimiz kalitede değildir. Özellikle yağda çözünen vitaminler uygun, sağlıklı ortamda yetişen hayvanların sütünde ve etinde mevcuttur.” Dedi.

Haber Merkezi