Anadolu Ajansı 93 yaşında

6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı 93 ncü yaşını kutluyor

 Anadolu Ajansı 93 yaşında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 
Anadolu Ajansı'nın tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi ile adeta özdeş. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, TBMM'nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu; Milli Mücadele'nin ve Kurtuluş Savaşı'nın her aşamasına, Cumhuriyet devrimlerine tanıklık etti.
NASIL KURULDU?
İstanbul'un 16 Mart 1920'de resmen işgali ve Meclis-i Mebusan'ın kapanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Ankara'da toplanacak Meclis için seçim yapılmasını illere bildirdi. Artık İstanbul'da kalınamayacağını gören bazı aydınlar da bir süredir Milli Mücadele'ye katılmanın yollarını aramaktaydı. Bu gelişme, Anadolu Ajansı'nın kuruluşunu da sağlayacaktı.
Ankara'ya doğru yola çıkan iki ayrı kafilede yer alan sahibi Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile gazeteci yazar Halide Edip (Adıvar), 31 Mart'ta Geyve'de buluştular. Tren istasyonundaki mola sırasında Ankara'ya gider gitmez ilk iş olarak "bir ajans teşkilatı" kurulmasının gerekliliğini görüştüler. Ajansın adını konuşurlarken; "Türk," "Ankara," "Anadolu" seçenekleri arasından "Anadolu Ajansı" isminde karar kıldılar.
Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı ''Ziraat Mektebi''nde (şimdi Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü) Anadolu Ajansı'nın kurulması gündeme getirildi ve 6 Nisan 1920'de Anadolu Ajansı'nın kuruluşu gerçekleştirildi. AA, Kurtuluş Savaşı'nda çok zor bir görevi yerine getirdi. İçeride, savaşan ve dış dünyadan habersiz kalmış bir halkı ülke ve dünya olaylarından haberdar kılmak, bazı yabancı ve İstanbul gazetelerinin teslimiyetçi tutumlarıyla mücadele etmek gerekiyordu. Dışarıda, ulusal mücadeleyi savunmak, Türkiye'nin haklı istekleri konusunda kamuoyunu aydınlatmak ve ona karşı bazı çevrelerin yürüttüğü oyunları boşa çıkarmak zorunluydu. Atatürk'ün, yakın bir arkadaş grubunu, Anadolu Ajansı'nı Batılı anlamda bir haber ajansı kimliğine kavuşturmakla görevlendirmesiyle 1 Mart 1925'te "Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi" kuruldu. O tarihlerde, Batı ülkelerinde bile örneği görülmeyen böyle bir yapılanmayla Anadolu Ajansı, özerk statüye kavuştu.
HER GEÇEN GÜN BÜYÜYEREK HEDEFINE KOŞUYOR
Anadolu Ajansı, güvenilir ve hızlı haberin merkezi, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı haber, medyanın temel ihtiyacıdır. Gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri başta olmak üzere medyanın tamamına yakını, ayrıca kamu kurumları, bankalar, özel sektörün önde gelen kuruluşları haber ihtiyaçlarını ''güvenilir'' olduğuna inandıkları Anadolu Ajansı'ndan karşılamaktadırlar.
11 DILDE YAYIN
Yurtdışında 39 ülkede temsilcilik düzeyinde temsil edilen AA, 2020 yılında bu sayıyı 80'e çıkarmayı hedeflemektedir.AA, bu tarihe kadar, Türkçe-Azerice, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe, Boşnakça, Fransızca, Farsça, Çince, Fransızca, Almanca, İspanyolca dillerinde de yayın yapmayı amaçlıyor. 2012 yılını belirlediği hedefler için başlangıç yılı ilan eden AA, Saraybosna merkezli Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü 11 Mart 2012'de hizmete soktu. Balkanlar Bölge Müdürlüğü, kısa sürede, Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça haber yayınlarıyla bölgeye ve dünyaya yeni bir soluk getirmeyi başardı. 2012 yılında yayın hayatına başlanan bir diğer dil de Arapça oldu. Arapça yayınlarına merkez olarak Kahire seçildi ve burada kurulan Ortadoğu Bölge Müdürlüğü ile 24 ülkenin haber nabzı yakından takip ediliyor. AA, 2013 yılında ise Kürtçe yayına başlayacak.