'Anaç hayvan sayısı 7 milyona geldiğinde et ithalatı biter'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Daniş:Â "Yaklaşık 5,5 milyon anaç hayvanımız var. Bu sayıyı 7 milyon civarına getirdiğimizde et ithalatımız biter"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Yaklaşık 5,5 milyon anaç hayvanımız var. Bu sayıyı 7 milyon civarına getirdiğimizde et ithalatımız biter." dedi. Daniş, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu'nda, oda, borsa yöneticileri, üreticiler ve köy muhtarları ile bir araya geldi. Bakan Yardımcısı Daniş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım sektöründe gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Her alanda olduğu gibi tarımda da teknolojik gelişmeler yaşandığını ve robotik çağa geçildiğini dile getiren Daniş, şunları kaydetti: "Dünya ile rekabet edebilmek için bu teknolojik makinelerin planlamasını yapabilmek, kullanabilmek gerekiyor. Bunun için de insan gücüne ihtiyaç var. Bunlar için mevcut müfredat içerisinde 4 yıllık liselerde modellemek ya da bazı merkezler oluşturularak, eğitimler de verilebilir. Bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak TAGEM bünyesinde çalışıyoruz.
Öte yandan, et açığımız olduğu için et ithalatı yapıyoruz. Bizim yaklaşık 5,5 milyon anaç hayvanımız var. Bu sayıyı 7 milyon civarına getirdiğimizde et ithalatımız biter. Dişi buzağı ölümleri ve kesilmesiyle ilgili olarak maalesef birçok sahte raporla hayvan kesildiği bize rapor ediliyor. Bu kesimleri zorlaştırmaya çalışıyoruz."
Konuşmasının ardından bölge tarımı ve hayvancılığı ile ilgili talepleri dinleyen Daniş'e, plaket ve pirinç hediye edildi.
Toplantıya, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık da katıldı.
"TARIMSAL GAYRİSAFİ MİLLİ HASILADA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Daniş: "2000’li yıllarda 24-25 milyar dolar olan tarım gelirimiz 51 milyar dolarlara çıkmış vaziyettedir. Avrupa'nın dördüncüsü idik şimdi tarımsal gayrisafi milli hasılada Avrupa birincisiyiz"
Daniş, İpsala Belediyesince yaptırılan 20 bin tonluk lisanslı depoculuk ve tekstil fabrikasının temel atma törenlerine katılmak amacıyla ilçeye geldi. İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve partililerin karşıladığı Daniş, depoların yapıldığı Bozkurt Mahallesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarım gelirinin 15 yılda iki katına çıktığını anlattı. Tarımsal gayrisafi milli hasılada Türkiye'nin Avrupa'da lider olduğunu ifade eden Daniş, şöyle devam etti: "2000’li yıllarda 24-25 milyar dolar olan tarım gelirimiz 51 milyar dolarlara çıkmış vaziyettedir. Avrupa’nın dördüncüsü idik şimdi tarımsal gayrisafi milli hasılada Avrupa birincisiyiz. Dünyanın da bazı yıllarda dokuzuncusu, bazı yıllarda yedincisiyiz. Ama yeterli görmüyoruz, üreticimizin bu üretimden daha fazla refah payı alması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’de çeltik üretimini yüzde 150 arttırarak 360 bin tondan, 900 bin tona çıkarmışız. Ayçiçeği üretimini yüzde 130 arttırarak 850 bin tondan, hemen hemen 2 milyon tona arttırmışız. Meyvede, sebzede aynı artışlar vardır. Buğday üretimimiz yüzde 11 artmış. Tabii ki bir ürünü arttırırken diğer ürünlerin düşmesi gerekir ama bizde tüm ürünlerde artış oldu bunun sebebi daha bilinçli ve sertifikalı tohumlarla tarım üretimlerimizi arttırmışız. Şimdiki hedefimiz lisanslı depoculukla tarımsal sanayi gibi üretilen ürünlerin katma değerlerinin kendi bölgelerinde kalabilmesidir."
İpsala Kaymakamı Ali Uysal ise eğitimli, bilinçli çiftçilerce dünya çapında çeltik üretimi yapılan ilçede açılan bu tesislerin hayırlı olmasını diledi. İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman da temeli atılan deponun kapasitesinin 30 bin tona çıkarılacağını kaydetti. Konuşmaların ardından Daniş, TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp ve diğer yetkililer depoların ve fabrikanın temelini attı.
AA