YİNE KIŞ YİNE GRİP SALGINI

Grip salgınlarını gördüğümüz şu günlerde, gripten korkmak yerine bulaşmaması için önlem almak gerekiyor.

TAKİP ET
Grip salgınlarını gördüğümüz şu günlerde, gripten korkmak yerine bulaşmaması için önlem almak gerekiyor. Dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi, meyve, sebze tüketimini arttırmak, el yıkamayı ihmal etmemek, stres ve yorucu işlerden uzak durmak gribal enfeksiyonlara yakalanmamak açısından oldukça önem kazanmaktadır. Universal Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Erbilgin, "Grip enfeksiyonları ve salgınları genellikle kış aylarında oluşur ve gribe bağlı artan hastalık ve ölüm oranları söz konusu olabilmektedir." diyor.

Toplum olarak her yıl kış mevsiminde kaygılarımız grip salgınlarına paralel olarak farklılaşmaktadır. Domuz gribi, kuş gribi, aşılar, öldürücülük vb.

Grip salgınlarında solunumsal salgılar yayılır ve kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama kuluçka dönemi iki günü bulmaktadır. Yetişkinler semptomların başlangıcından itibaren beş gün boyunca bulaştırıcı olma özelliğini sürdürmektedir. Ancak bağışıklık fonksiyonları yetersiz olan kişilerde virüs yayılımı haftalar boyunca sürebilir. Yetişkinlerin çoğunda grip semptomları olarak bilinen ateş, kas ağrıları, kırgınlık, baş ağrıları, kuru öksürük, farenjit, rinit bulguları medikal tedavi olmaksızın birkaç günde düzelir.

Grip enfeksiyon oranları çocuklar arasında daha yüksek olmasına rağmen, 65 yaşından büyük yetişkinler ya da diğer yaş grubundaki kişiler arasında hastalık ve ölüm oranları yüksek seviyededir. Romatizmal kapak hastalığı gibi kronik kardiyopulmoner, kronik akciğer hastalığı (astım, kronik bronşit) şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kronik anemi veya ilaç tedavileri ya da HIV ( insan immün yetmezlik virüsü) enfeksiyon nedeni ile bağışıklık sistemi yetersizliği oluşur. Grip mevsimi sırasında hamile olan kadınlar enfeksiyon için risk altındadır. Ayrıca bakım evleri ya da uzun dönemli bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarındaki kişiler de risk altındadır.



AŞI YAPTIRMADAN ÖNCE DANIŞIN.

Grip için risk faktörüne sahip yetişkinlerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini vurgulayan Dr. Erbilgin," Uygun zaman geçmesine rağmen, aşı yaptırmamış kişilerde risk grubuna girdiği için aşı yaptırmalıdır." diyor ve ekliyor; "Gribal enfeksiyon mayıs ayına kadar devam eder. Aşı yaptırmak hastalığın önlenmesinde etkilidir. Yalnız aşıların içindeki maddelere karşı aşırı duyarlılık öyküsü olan kişilerin herhangi bir aşı yaptırmadan önce hekime danışmaları gerekir. 50 yaşından büyük olanlar, hamileler, bağışıklık sistemi düşük olanlar, guillain-barre sendromu öyküsü olan, kronik kalp ve akciğer hastalığı olan kişiler canlı grip aşısı olmamalıdırlar.



DOMUZ GRİBİ YENİDEN SALGIN MI YAPIYOR?

2009-2010 arasında tüm dünyada 17.000 kişinin ölümüne yol açan H1N1 virüsüne (domuz gribi etkeni) Türkiye'deki vakalarda rastlanmasına rağmen endişe uyandıracak durum sözkonusu değildir. Salgın hastalık tablosu ve riski yoktur. H1N1 virüsüne bağlı gribal enfeksiyonların mevsimsel gripten farkı kalmamıştır. Üstelik mevsimsel grip aşısının içeriğinde H1N1 (domuz gribine)'ne karşı koruyuculuk da bulunmaktadır.

ABD'de yeni görülen H3N3v adlı yeni domuz gribi virüsünün henüz etkisini sadece ABD'de lokal olarak göstermekte olduğunu bilmekteyiz. Sağlık bakanlığı dünyadaki virüs yayılım takip zincirinin parçası ve takipçisidir. Ülkemizde henüz H3N2v virüsü için kaygı oluşturacak bir durum sözkonusu değildir.

Bakmadan Geçme