YILDIZ TABYA YOK OLUYOR!
Edirne'de, şehir merkezine en yakın tabya durumundaki Yıldız Tabya adeta ölüme terk edilmiş durumda. Tabyalarda kimin kaldığı belli değil.
Edirne'de “Taşınmaz Kültür Varlıkları” arasında yer alan 25 tabyadan biri durumundaki Yıldız Tabya'nın hızla yok olan yapı taşları yanında, bulunduğu alanda da görünemez duruma dönüştüğü gözlendi.
Edirne'de giderek ve hızla azalmakta olan askeri yapıların çok özel bir bölümünü oluşturan Edirne Tabyaları, gerek kent çevresindeki dağılımları,gerek tarihi öyküleri ve gerekse mimari özellikleri ile özgün ve örneksiz yapılar olarak biliniyor.
Buçuktepe'deki Kıyık Tabyası ve restorasyon çalışmaları durmuş durumdaki Hıdırlık Tabyası ile bir turizm potansiyeli arz eden tabyalara ilişkin genel ilgisizlik örneklerinden biri durumundaki Yıldız Tabya, ağaç ve çalıklıklar arasında yok olmaya terk edilmiş durumda.
Yıldız Tabya'nın kurumsal sahibi olarak Maliye Hazinesi işaret edilirken; kayıtlara göre, bakımdan sorumlu olan kuruluşun ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu biliniyor.
Edirne Süloğlu yolunun dört beş kilometre mesafesinde Edirne Belediyesi Kanalizasyon ve Su İşleri Müdürlüğü tesislerinin alt kesiminde yer alan Yıldız Tabya'ya bir toprak yol ile ulaşılabiliyor. Tabya 15 metre genişlikte ve 10 metre kadar bir çukur içinde yer almakta olup,dört odadan meydana gelmektedir.Envanter çalışmalarındaki bilgilere göre; yuvarlak planlı avlunun batısında iki oda;doğusunda ise,iki topçu odası bulunmaktadır.Yığma tepeler durumundaki yükseltilerde beş adet top mevzisi yer almaktadır.
Balkan Savaşları adlı kitabında Edirne tabyalarına da yer veren Güney Dinç, bu tabyanın 26 Mart 1913 günkü son savunmasını şu satırlar arasında vermektedir:
“26 Mart sabahındaki en yoğun çarpışmalar Ayvazbaba korunaklarının çevresinde geçmişti.Bir saat kadar süren çok şiddetli bombardımandan sonra Bulgarlar saat 06.00 da,askerlerinin çoğunun şehit düştüğü Ayvazbaba'ya girdiler.Artık doğu cephesinin her yanında topçu mermileri patlıyor,çatışmalar aralıksız sürüyordu.Ayvazbaba yönünden ve büyük toplarla Döllük civarından Kestanelik ve Cevizlik korunağı yan ateşine alınmış olduğundan bu tabyalar ve ardından dört numaralı batarya ile Kıyık ve Yıldız tabyaları düşmüştü.” Edirne Tabyaları,1828-29 Osmanlı Rus savaşları arifesinde gündem gelmiş, ancak yapılaşmadaki gecikmeler nedeniyle bir işe yaramamıştı. Rusların,ilk işgali gerçekleşen bu savaşta,düşman el- kol sallayarak şehre girmişti. Benzer olumsuzluklar 1877-78 Osmanlı Rus Harbi'nde de yaşanmış; ancak Balkan Savaşları öncesinde tabyalar tümüyle elden geçirilerek onarılmıştı.
Haber Merkezi