Yeni kira yönetmeliği ikinci fazıyla hayata geçti
Kira sözleşmelerine yönelik yeni yönetmeliğin ikinci fazı 9 Mayıs 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, kiracılar ve ev sahipleri artık E-Devlet üzerinden kolayca E-Kira Sözleşmesi yapabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, yeni sistemle, hem vatandaşlara kolaylık sağlanması, hem de devletin vergi kayıplarının önlenmesinin hedeflendiğini söyledi.
Vatandaşlar, genişletilen kapsamıyla E-Devlet Kapısı'nda kira sözleşmesi işlemlerini mekandan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığının, kira sözleşmelerinin E-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmeti 81 ilin tamamında kullanılmaya başlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca E-kira sözleşmesi sayısının 21 bini bulduğu açıklandı.
Kiracılar ve ev sahipleri için kira sözleşmelerinin, E-Devlet üzerinden güvenilir şekilde hazırlanmasına ilişkin hizmetin birinci fazı, 4 Kasım 2024 tarihinde vatandaşların hizmetine açılmıştı. Uygulamanın ikinci fazına 9 Mayıs'ta geçildi. Yeni sisteme göre artık emlak danışmanları ve yetkilendirilen kişiler de sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi/hissedar, kiracı ve varsa kefil) onayına sunma işlemini yapabiliyor.
Uygulamayla, kira sözleşmeleri için zaman damgalı 'Barkodlu Belge' oluşturulabiliyor ve e-Devlet Kapısı üzerinden doğrulama işlemi gerçekleştiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira sözleşmelerinde dijitalleşme adımlarını hızlandırdıklarını açıkladı. Şimşek, kira sözleşmelerinin artık e-Devlet üzerinden yapılmasının yaygınlaştığını ve bu sayede vatandaşlara daha kolay, maliyetsiz, hızlı ve güvenli bir hizmet sunduklarını belirtti. Yalnızca ev sahipleri ve kiracılar değil, yetki belgeli emlak danışmanları da e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlayabiliyor. Hazırlanan sözleşmeler, tarafların dijital ortamda onayına sunulabiliyor.
'Vergi kaçakçılığının önüne geçilecek'
Buradaki asıl amaçlananın Devlet tarafından kiraların kontrol altında tutulması olduğunu söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, birçok ev sahibinin beyan bildirmemesinden kaynaklı vergi kayıpları olduğunu ve bu uygulama ile bu kayıpların da önüne geçileceğini aktardı.
Önceki sistemde, kira geliri beyan edilmese bile ceza almadıkça birçok kişinin bu gelirleri gizleyebildiğini belirten Çeker, yeni sistemle birlikte kira sözleşmesi dijital olarak oluşturulduğu için otomatik bildirim yapılacağını ve mülk sahibinin vergi ödemesinin de zorunlu hale geleceğini ifade etti.
'Kira kontratları kaybolmuyor, mahkemeler için güvence oluşturuyor'
Sistemin hukuki süreçlerde de avantaj sağlayacağına değinen Çeker, 'E-Devlet üzerinden yapılan sözleşmelere her zaman ulaşmak mümkün olacağından, belge kaybı gibi sorunlar tarihe karışacak. Bu da taraflar arasında çıkan anlaşmazlıkların çözümünde büyük kolaylık sağlayacak' dedi.
'Şehir dışındaki ev sahipleri için büyük kolaylık'
Ev sahiplerinin şehir dışında olsa bile, işlemlerini E-Devlet üzerinden yürütebileceğini söyleyen Çeker, fiziksel olarak sözleşme imzalama zorunluluğunun ortadan kalkarken, zamandan ve emekten de tasarruf sağlanmış olacağını dile getirdi. Sistemin şu an için zorunlu olmadığını belirten Çeker, yeni hayata geçirilen uygulamanın ilerleyen dönemlerde zorunlu hale gelmesini beklediklerini ifade etti.
Yeni yönetmelik, kira piyasasında dijitalleşmenin önünü açarken, kayıt dışı ekonomiye karşı da güçlü bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu hizmetle, hem vatandaşlar, hem de emlak işletmeleri bakımından olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.