'Yaşlı Refahında Dünya Türkiye'yi Örnek Alıyor'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne Valiliği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle 8'inci Yaşlı Refahı Semineri gerçekleştirildi. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerini kapsayan seminerde konuşan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler 'Birçok Avrupa ülkesine örnek olabilecek uygulamaları geliştirdik. Sosyal yardımlar, sosyal hizmetler başta olmak üzere dünyada örnek gösterilen uygulamalara imza atıyoruz. Yaşlı refahında dünya Türkiye'yi örnek alıyor.' Dedi.
“Tıbbi Gelişmeler Yaşlı Nüfusunu Etkiliyor”
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan 8'inci Yaşlı Refahı Semineri Edirne Gıda Tarım İl Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi.
Ülkemizdeki yaşlı nüfusunun artmasının tıbbı gelişmelerle orantılı gittiğini gelişmelerin etkisiyle ülkedeki yaşlı nüfusun arttığını belirten Vali Yardımcısı Yusuf Güler; “Yaşlılık hayatın vazgeçilmez sürecinin son durağı son aşaması bu aşama kaçınılmaz. Refah düzeyi yüksek toplumların ortak özelliği yaşlı nüfusunun yüksek olmasıdır. Tıbbi gelişmelerin etkisiyle ülkemizde yaşlı nüfusumuz gittikçe artmaktadır. Cumhurbaşkanlığımızca yürütülen eylem planında ifade edildiği gibi, doğurganlık oranlarımızı artırma yönünde ciddi çabalar sarf ediyoruz. Yaşlılığı tiyatro sahnesine benzetiyorum. Burada oyunda yer alan yaşlanmış, saçlarına ak düşmüş insanların artık sahneyi yeni oyunlara, yeni oyunculara devretmesini simgelediğini düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
“Dünya Türkiye'yi Örnek Alıyor”
Avrupa'daki yaşlı nüfusunun artmasının sebebi birinci ve ikinci dünya savaşındaki kayıplar olduğunu dile getiren Vali Yardımcısı Yusuf Güler; “Tarihte Avrupa'daki yaşlı nüfusun artmasındaki temel faktörlerden birinci ve ikinci dünya savaşındaki kayıplardır. Birinci ve ikinci dünya savaşındaki aktif nüfusun ölmesi Avrupa ‘da ki yaşlanmayı da beraberinde getiriyor.” Dedi ve sözlerine şöyle devam etti. Güler; “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın uyguladığı politikalarla birçok Avrupa ülkesine örnek olabilecek uygulamaları geliştirdik. Sosyal yardımlar, sosyal hizmetler başta olmak üzere dünyada örnek gösterilen uygulamalara imza atıyoruz. Yaşlı refahında dünya Türkiye'yi örnek alıyor. Tabi ki eksik yönlerimiz mutlaka var özellikle emeklilik sistemimiz revize edilmeli, yaşlılarımızın yaşlılık hissine kapılmadan ekonomik hayatın içerisinde olmalarını da oldukça önemsiyorum.” İfadelerini kullandı.
“Seminerler Olumlu Etki Yaratıyor”
Sosyal politika, sosyal yardım, sosyal hizmetler alanlarında vatandaşın yanında olduklarını söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Daire Başkanı Umut Pınar Büyükkayaer; “Seminerlerimizde daha fazla bir araya gelmemiz olumlu etkiler gösteriyor. 8'incisini düzenlediğimiz Yaşlı Refahı Semineri'ne çok güzel tepkiler aldık. Biz bakanlık olarak insan ömrünü doğum ile başlatıyoruz. Ve sosyal politika ve sosyal yardım alanlarının hepsinde eğitimde iş gücüne katılımda sosyal hizmetlerde hepsinde insanın yanındayız. Fakat yaşlılık insanın ömür süresinin uzaması insanın iyi olma halinin artışıdır. Yani iyilik halinin artışıdır. Dolayısıyla toplum refahını arttırmak istiyorsak öncelikle biz kamu hizmet politikalarımızda insanın iyi olma halini arttırmak zorundayız.” Dedi.
“Hepimizin Ortak Görevidir”
Yaşlı nüfusun yaşam kalitesini yükseltmek sağlıklı, mutlu bir yaşlılık süreci geçirmelerini sağlamanın ortak bir görev olduğunu söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş; “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığımız tarafından 180 günlük eylem planı kapsamında 2019 yılı yaşlı yılı ilan edilmiştir. Hayatlarının büyük bir kısmını ailesine toplumuna vatanına ve milletine adayarak günümüz gençliğini yetiştirmek için evlatlarını yetiştirmek için harcamış olan yaşlılarımızın hak etmiş olduğu bu saygı ve değeri görmesi kaliteli sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmelerini sağlamak hepimizin ortak görevidir. Sadece huzurevleri açmak bunlara çözüm üretecek nitelikte değildir. Bu yüzden evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, gündüz bakım hizmetlerinin arttırılması, yaşlı yaşam evlerinin açılması gibi komple çalışmalar yapmak bu toplumun tamamına yaymak büyüklerimiz yaşam kalitesini yükseltmek sağlıklı, mutlu bir yaşlılık süreci geçirmelerini hepimizin ortak görevidir.” Açıklamalarında bulundu.
“İnsan İçin Sosyal Belediyecilik”
Edirne'yi çocuk ve yaşlı dostu şehir yapma adına çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu; “Çünkü artık dünyada birçok şey değişiyor ve dönüşüyor. Yerel yönetim olarak da bizim arzumuz şehrimizin çocuk dostu şehir, yaşlı dostu şehir ve engelsiz kent yapma adına çalışmalarımızı çok uzun yıllardan beri sürdürüyoruz. Her kurumla her şekilde işbirliği içerisinde biz gereken bütün desteği vererek gereken bütün desteği de alarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakanlığımızın ciddi çalışmaları var. Bizim asıl amacımız şehirleri yaşanabilir bir şehir haline getirmektir. Yani kadın, çocuk, yaşlı, engelli eğer rahatça yaşayabiliyorsa eğer şehir hizmetlerinden kurum hizmetlerinden rahatça hizmet alabiliyorsa o zaman biz şehri yaşanılabilir bir haline getiririz. Bir şehri yaşlıya göre bir şehri engelliye göre dizayn ederseniz o zaman herkese göre dizayn etmiş olursunuz. Vatandaşlarımızın ortak alanları beraber kullanmaları için çalışmalarımız devam ediyor. Asıl olan insan için sosyal belediyeciliktir.” İfadelerini kullandı.
Seminere Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve ilçelerinden huzurevi, yaşlı bakım ve rehabilitasyonu çalışanları, sosyal servislerde görevli çalışanlar katıldı.
Ogün Kurkan