'Verim kaybı yüzde 90'a ulaşabilir'

Edirne'de etkisini artıran sıcak hava ve beklenen yağışların gerçekleşmemesi, ayçiçeği tarlalarında ciddi verim kaybına neden oluyor. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, kuraklığın ayçiçeklerinin gelişimini olumsuz etkilediğini ve baş kısımlarının yeterince büyümediğini belirtti.

TAKİP ET

Sarıya boyanan ayçiçeği tarlalarında bitkiler baş vermeye başlasa da istenilen büyüklüğe ulaşamıyor. Edirne'nin Merkez ve Lalapaşa ilçelerinde sıcaklıkların 40 dereceyi aşması nedeniyle bitkilerde dölleme sorunu yaşanabileceği ifade ediliyor.

'Geçen yıldan daha kötü olabilir'

Kuraklık nedeniyle verim kaybının yüzde 90'a ulaşabileceğini belirten Öztürk, 'Ayçiçeklerinin kafa yapıları yağış eksikliğinden dolayı küçük kaldı. Dölleme yapılmadıysa mahsul sıfıra yakın olabilir. Özellikle Lalapaşa'nın kuzey bölgesinde çiçek açmadan kalma riski var. Geçen sene de kuraklık yaşandı ama bu yıl daha kötü olabilir' dedi.

Baraj ve sulama yatırımlarının önemine dikkat çeken Öztürk, 'Bulabildiğimiz her yere baraj yapmalıyız. Mevcut barajlarımızı da sulama kanalı olarak kullanmak için gerekli ödenekler çıkarılmalı' ifadelerini kullandı.

Kuraklık sigortası uyarısı

Ayçiçeği üreticilerine tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulunan Öztürk, 'Devlet, ayçiçeği için kuraklık sigortası uygulamasını başlattı. Bu sigortadan yararlanan çiftçiler bu yıl korunmuş olacak. Artık çiftçiler maliyetine bakmaksızın sigortalarını yaptırmalı. Aksi halde iklim değişiklikleri nedeniyle her yıl yüzde 90'a kadar zarar riskiyle karşı karşıya kalacaklar' uyarısında bulundu.

DİLEK ŞAHİN

Bakmadan Geçme