Uzmanından uyarı: 'Basit bir muayene, felci önleyebilir'
Boynun her iki yanında bulunan, beynin beslenmesinin büyük bir bölümünü sağlayan bir çift atardamar olan şah damarı kontrolü bazı durumlarda hayat kurtarabiliyor. Felcin önlenebilir nedenlerinden biri olan şah damarı darlıklarına dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Okyay, özellikle 50 yaş üstü vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Şah damarlarındaki darlığın damar sertliğinin vücuttaki yansıması olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Okyay, 50 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar ile ailede damar sertliği yatkınlığı olan hastaların daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Felcin toplumda en çok korkulan hastalıklardan biri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Okyay, 'Felç, yani beyin damarlarının tıkanması veya kanaması, sadece hastayı değil, yakınlarını da derinden etkiler. Felçli bir hasta günlük yaşamında yemek yemekten yürümeye; hatta konuşmaya kadar en basit ihtiyaçlarında bile başkasına bağımlı hale gelebilir. Oysa felç riskini önceden görmek çoğu zaman çok kolaydır. Özellikle şah damarında oluşan daralmalar, ileride gelişebilecek felcin en büyük habercisidir' dedi.
Felci önlemenin, felçle yaşamaktan çok daha kolay olduğunu belirten Op. Dr. Okyay, Özellikle 50 yaş üstü ve risk faktörleri olan bireylere şah damarı muayenesi olma tavsiyesinde bulundu.
'Erken tanı hayat kurtarıyor'
Basit bir doppler ultrason muayenesinin felç riskini ortaya çıkarabileceğini belirten Op. Dr. Okyay, 'Bizim sıkça söylediğimiz bir söz vardır: 'Felci tespit etmek kolaydır, felçle yaşamak zordur.' Şah damarındaki darlık yıllarca sessiz ilerleyebilir ve hasta herhangi bir belirti hissetmeyebilir. Ancak bir gün pıhtı atmasıyla felç gelişebilir. Rutin bir şah damarı muayenesi ile riskli hastaları erken yakalıyor, gerekli önlemleri alıyoruz. Bu, hem hastanın hayatını kurtarıyor hem de yaşam kalitesini koruyor' ifadelerine yer verdi.
Sadece felç riskinin değil, tüm damar sağlığının da şah damarı ultrasonu ile anlaşılabileceğini ifade eden Op. Dr. Okyay, 'Tüm damarlar vücudumuzda birbiriyle bağlantılıdır. Şah damarındaki darlık bize kalp damarları ve bacak damarları dahil tüm damar sisteminin sağlığı hakkında önemli ipuçları verir. Bu nedenle şah damarı ultrasonu adeta vücudun damar yapısını anlamak için bir pencere görevi görür' diye konuştu.
'Kimler risk altında?'
Özellikle 50 yaş üzeri vatandaşların şah damarı kontrolünü yaptırması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Okyay, yüksek tansiyon hastaları, diyabeti olanlar, kolesterol yüksekliği bulunanlar, sigara içenler ve ailesinde kalp-damar hastalığı öyküsü olan kişilerde felç riskinin normal bireylere göre çok daha yüksek olduğunu vurguladı.
'Muayene kolay ve ağrısız'
Şah damarı ultrasonunun ağrısız ve kısa süren bir işlem olduğunu belirten Op. Dr. Okyay, 'Korkulacak hiçbir şey yok. İşlem sadece birkaç dakika sürer ve radyasyon içermez. Basit bir boyun ultrasonu gibi düşünebilirsiniz. Sonuç hemen çıkar ve risk varsa erken önlem alınır. Birkaç dakikanızı ayırarak hem kendinizi hem ailenizi büyük bir felaketin eşiğinden döndürebilirsiniz' diyerek risk grubundaki bireylere çağrıda bulundu.