Ustalık Şart: Yanlış müdahale can yakıyor'
Uzun yıllardır elektronik eşya tamiriyle uğraşan uzman teknisyen Ziver Akoğlan, telefon ve tablet bataryalarının durduk yere patlamadığını, bu olayların genellikle kullanıcı hatası ya da bilgisiz müdahalelerden kaynaklandığını söyledi.
Akoğlan, bataryaların cihazlara yapıştırılarak monte edildiğini, söküm işlemi sırasında özel cihazlarla ısıtıldığını ancak fazla ısı verilmesinin içindeki gazın sıkışmasına ve patlamaya neden olabileceğini vurguladı.
Bataryaların durduk yere patlamadığını belirten Akoğlan, genelde ısı, delinme veya darbe gibi ihmaller sonucu alev aldığına dikkat çekti.
Söküm işlemlerinde kullanılan metal aletlerin büyük tehlike oluşturduğunu belirten Akoğlan, 'Ben bile bir defasında tornavidayla bataryayı delip alev almasına sebep oldum. Halbuki plastik aparatlar ve özel solüsyonlarla bu işlem güvenle yapılabilir' şeklinde konuştu.
Pil şişmelerinin de tehlikeli olduğuna dikkat çeken Akoğlan, bu tür durumlarda pillerin sıcak ortamlardan uzak tutulması gerektiğini, aksi halde gazın patlayabileceğini vurguladı.
'Gece şarjda bırakanlar dikkat! '
Akoğlan ayrıca geceleri şarjda bırakılan cihazların güvenli bir yüzeye (örneğin cam kül tablası veya mermer tezgh) konularak şarj edilmesini önerdi.
Üçlü prizler yerine doğrudan duvar prizlerinin kullanılmasını tavsiye eden Akoğlan, prizden gelen cızırtı veya seslerin ihmal edilmemesi gerektiğini de hatırlattı.
'Bu iş ehline bırakılmalı' diyerek uyarılarda bulunan Akoğlan, usta olmayan kişilerin batarya sökümüne kalkışmasının ciddi riskleri de beraberinde getirdiğini vurguladı.